Политиките на Кошлуков и БНТ са доказателство, че България заслужава своето 111 място по свобода на словото

Намесва ли се БПЦ в дейността на обществената телевизията, за да не се чува критична дума срещу нея?

Емил Кошлуков

Емил Кошлуков

Пламен Иванов, богослов

В последните дни сме свидетели на поредния опит за налагане на цензура над телевизионна продукция, на авторско предаване, което никога не се е съобразявало със силните на деня, с политическото статукво, с опитите за репресии към неговия автор от представители на политически партии или Св. Синод, но винаги се е стремило да представи всички гледни точки, да зададе неудобните въпроси, да потърси отговорите по наболели обществени проблеми, свързани с църквата, с религиозните институции, с духовността изобщо. 
Опитът за спиране на предаването „Вяра и общество“ с  Горан Благоев и декларираните възможности за смяна на неговия създател и дългогодишен водещ с друго лице, което да е удобно на Св. Синод, показват за пореден път 

задкулисни договорки

 между управляващия генерален директор и представители на Синода. Чрез изявление Ловчанският митрополит Гавриил разкри, че лично Емил Кошлуков е инициирал среща с членове на Синода във връзка с предаване, което сам генералният директор е окачествил като скандално. По информация от медиите на тази среща не са присъствали всички членове на синода, нито патриарх Неофит. За тази среща ние не получаваме и информация нито от медиите, нито от официалния сайт на БПЦ-БП, който винаги отразява подобни събития.
Защо ръководителят на БНТ и началник на Горан Благоев ще организира тайна среща с представители на Синода? Не е ли това опит за синхронни действия срещу неговия подчинен и налагане на цензура, имайки предвид нееднократно декларираното негативно отношение на Синода към въпросното предаване, поради критиките, отправяни към ръководството на църквата от неговите гости? Консултирал ли е Емил Кошлуков действия със архиереите на БПЦ-БП и изисквал ли е тяхното съдействие за отстраняването и евентуалното уволнение на Горан Благоев? Предоставял ли е Кошлуков своят личен имейл на митрополити и на лица, близки до Синода, които да изпращат  организирано жалби срещу Горан Благоев, за да му се искат обяснения?
Генералният директор нееднократно заяви, че към него са отправени множество писма срещу предаването „Вяра и Общество“, но доколкото разбираме, всичките тези писма са изпратени след срещата на Емил Кошлуков с представители на Синода (след 11.06.2020 г.). С група интелектуалци, между които университетски преподаватели, свещеници, юристи, журналисти, богослови и др., написахме отворено писмо до генералния директор на БНТ, но се оказа, че неговият институционален или личен имейл не е достъпен на сайта на телевизията и е невъзможно лично до него да адресираме своята гледна точка. Защо този достъп имат само критиците на предаването, но не и неговите редовни зрители?
Откакто Емил Кошлуков е генерален директор на БНТ наблюдаваме тенденциозно отношение към предаването „Вяра и общество“ с Горан Благоев, като то първоначално беше изместено във време с по-ограничена зрителска аудитория (от 17 часа в 14 часа). След това последва задължението предаването да редува излъчване на живо с излъчване на запис, с което се ограничи възможността зрителите да участват в него чрез въпроси в реално време, но също така позволява контрол над съдържанието преди излъчване, тъй като е на запис. Сега „Вяра и общество” е свалено от програмата за летните месеци. В същото време друго предаване „Домът на вярата“, чийто изпълнителен продуцент Николай Огнянов е и настоящ и.д. програмен директор на БНТ, беше преместено от програмата на БНТ2, в БНТ1. Как е възможно програмният директор, от когото зависи излъчването на „Вяра и общество“, да съвместява длъжността изпълнителен продуцент, на конкурентно предаване? Не е ли това конфликт на интереси?
Предаването „Домът на вярата“ не е публицистичен и дискусионен формат, а представлява интервюта със свещеници, които говорят за своя път във вярата, но в никакъв случай не отправят критики към Църквата, не говорят за проблемите в нея, за актуалното положение и т.н. Създава се впечатлението, че ръководството на обществената телевизия 

лансира безкритична продукция

 за сметка на публицистично предаване с обществен интерес, което разглежда актуални и проблемни въпроси. От официалния сайт на БПЦ-БП научаваме за среща на Емил Кошлуков и Николай Огнянов с патриарх Неофит и други духовници през декември 2019 г., на която са обсъждани въпроси за сътрудничеството между Църквата и телевизията. Интересно е защо на тази среща не участва и авторът на най-дълго задържалата се в ефир религиозна продукция и човекът, който е отразявал най-много църковни събития. Още от тази среща ли телевизионното ръководство е планирало отстраняването на Благоев?
Очевидна е координацията на митрополити на БПЦ-БП и ръководството на БНТ, при което виждаме както конфликт на интереси, толериране на определени безкритични продукции и опит за намеса на отделената от държавата Българска православна църква в делата на независимата обществена телевизия, така и опит за налагане на цензура, ограничаване свободата на словото и отстраняване на журналист, който повдига проблематични за БПЦ теми и въпроси - за отношенията между държава и църква, за социалната роля на църквата и вероизповеданията изобщо. Ясно е, че ако предаването бъде свалено от ефир или подменен неговият автор и водещ, това ще  бъде резултат на задкулисни договорки между Синода и ръководството на телевизията и няма да бъде в интерес нито на обществената медия, нито на нейната аудитория и недвусмислено ще покаже, че България заслужава своето 111 място по свобода на словото.