Предизборно Митрофанова с "декрет" към българите и политиците - немедлено изпълнявайте!

Елеонора Митрофанова

Елеонора Митрофанова

Предизборно Руското посолство в София, известно като източник на фейк новини, излезе с поредния коментар, който се очаква да има въздействието на „немедлено разпореждане“. Всъщност подобни недомислици и размахването на словесен пръст се превърнаха в стил на работа на новия посланик Елеонора Митрофанова, която смята, че със свои декрети управлява Задунайската губерния. Но състоянието й е разбираемо - дипломатката е раздвоена между реалността в България и мечтания живот на приказната планета Асгардия, на която тя е официално жител. Ето какво ни казват „другарите“ в новото си послание:

„Във връзка с редица пасажи в публикациите на отделни бивши чиновници, на времето си направили доста за деградацията на руско-българските отношения, бихме искали да изясним следното:

1. В Русия винаги са уважавали цивилизационен избор на всяка една държава. Ние никога не сме поставяли под съмнение евроатлантическия вектор на България, търсейки трайни връзки в сферите от взаимен интерес. 

Изрично бихме искали да подчертаем: Русия е заинтересована от стабилна, самостоятелна и прагматична България – смятаме тези качества за гаранция на планомерното изграждане на взаимноизгоден двустранен диалог.

2. Кримският полуостров е неотделимата част на Руската Федерация. Всички спекулации относно това разглеждаме като посегателство върху териториалната цялост на нашата страна. 

3. Изкуственото демонизиране на образа на Русия вече е станало толкова шаблонен похват на паразитиращите върху руската тематика политикани, че не предизвиква нищо друго освен прозявката на авторитетната общност. В собствените си гафове и несполуки във вътрешните работи винаги е удобно да обвиняваш някой отвън“.

Основният знак е „ВНИМАВАЙТЕ!“ 

Текстът отново изобилства от подмятания, неточности, без ясна конкретика.

Съвсем не става ясно, кои са тези бивши чиновници, довели до деградация на българо-руските отношения, в какво се изразява според посолството тази деградация? Може би наричат деградация отстояването на българския национален интерес и суверенитет. Навярно под деградация разбират отказът на България и  някои нейни държавници да се прекланят като зомбирани пред Русия, да издигат в култ ръководителите й, да приемат окупаторите като освободители, да обсипват с цветя паметниците им и да учат историята си фалшива и измислена. Със сигурност е ясно едно, че тези „чиновници“, за които говори посолството, не са русофили, русороби и русопаразити, а ще да са били българофили! Хвала им!

От точка 1 от посланието става ясно, че авторът на текста отново е препил или изобщо не е отрезнявал, както си му е редът на тази територия. Става дума за едно голямо противоречие – хем Русия уважава цивилизационния избор на България да бъде член на ЕС и НАТО, хем  интересът им бил да има „стабилна, самостоятелна и прагматична България“. Това просто няма как да стане, защото бидейки членове на евроатлантическия пакт, ние сме част от една колективна система, което означава съобразяване и синхрон с партньорите, с общите ценности и правила. Техните мераци за самостоятелност просто означават да сме московски Троянски кон, само в такава роля ни харесват "братушките".

Точка 2 има силата на стоманен пирон, който безапелационно ни забиват в мозъците – спрете да мислите за Крим като за украински. Той е само и единствено руски и всякакви други представи и интерпретации са нарушение на техните права и интереси. Въпреки, че пет години България има президент, който единствен е признал Крим за руски, държавата ни няма такава официална позиция и продължава да се придържа към политиката на ЕС и НАТО, че полуостровът е украински, анексиран незаконно с военна намеса, страх и принуда от Кремъл. Няма световна организация или друга уважавана демокрация, която да е признала Крим за руски.

Третото предупреждение е истинска класика – едни паразити демонизирали Русия! За този печален образ на великата страна вина носят болшевишкият режим и неговият днешен наследник – путинският. Русия няма нужда от чужди врагове – политическият й елит и корумпирана олигархия са най-големия враг на държавата и руснаците. През последните 20 години на мнима демокрация те потъпкаха всички граждански права и свободи в страната, превръщайки отново гражданите в крепостни  на управляващата в Кремъл шайка, и в едни от най-бедните жители на Европа. Цивилизованият свят наистина приема не руския народ, а управлението на Путин като демон, който сее войни, раздори, разруха и насъсква съседи към вражда. Този режим може единствено да генерира икономически, финансови, енергийни, политически и морални кризи, които разяждат плътта на демокрациите. И като оправдание за своето зловещо лице, руската дипломация търси и намира винаги врага отвън.

Това скандално послание в навечерието на изборите за Народно събрание и президент  е предупреждение към българските политици, но и към гражданите.