Путин наруши негласния пакт с лоялните му руснаци и войната ще влезе във всеки дом

С обявяването на мобилизацията Путин направи голяма крачка към разрив с тези руснаци, на чиято вярност през последните години се опираше властта му

Авторът

Авторът

Фьодор Крашенинников, Дойче веле

През всички тези месеци на войната много пъти беше зададен въпросът защо в Русия никой не се безпокои за  гибелта на хиляди войници във войната в Украйна. Често припомняха Чеченската война и активността на войнишките майки тогава и питаха къде е тя сега.
Отговорът е прост: докато на фронта воюваха и загиваха, тези, които са отишли там доброволно, нямаше кой да ги оплаква, често дори в най-близкото им обкръжение - в армията се вербува обикновено много специфичен контингент.
Войната за мнозинството руснаци си оставаше нещо далечно и повече приличащо на проточило се телевизионно шоу. Някой някъде воюва, „нашите“ побеждават постоянно и настъпват, а всичко, което се иска от нас е да казваме, че Путин постъпва правилно или, в краен случай, че не всичко е еднозначно.
И ето, че сега самият Путин промени всичко. Сега да загиват ще отидат и тези, които вярваха, че победата е почти спечелена и тези, които изобщо не се интересуваха от войната и тези, които така или иначе бяха против – повече никой няма да пита никого иска ли да воюва или не. 

Войната ще влезе във всеки дом

В първия ден от мобилизацията в Русия бяха арестувани над 1 300 участници в протестни акции. На някои от тях повиквателните заповеди бяха връчени директно в ареста. Разбира се, това е твърде малко, за да бъде спряна войната.
И, най-вероятно, на протестите дори и сега излизат тези, които отдавна са решили за себе си и по повод войната,  и по повод Путин.
Не можем да не отбележим: мобилизацията не само дава нови поводи за протести, но и отваря нови възможности за сплашване на несъгласните. Първо, сама по себе си перспективата да попаднеш в полезрението на властите, като участваш в протести е особено непривлекателно сега, когато е по-разумно да се криеш от властите, за да не попаднеш на фронта.
Второ, мобилизацията е добър повод неудобните на властта активисти, участници в протести и просто млади хора да бъдат поставени в изолация като ги затвориш в казармите, по-далече от големите градове. Отдавна е известно, че в руската армия може да изкараш целия срок на службата без да хванеш дори и веднъж оръжие в ръце.
Всичко това трябва да се взема предвид, когато се оценява сегашният мащаб и резултати от протестите в Русия.

Путин наруши негласния пакт с лоялните му руснаци

Но все пак, когато целият ужас на случващото бъде осъзнат, ако не от всички, то поне от мнозинството от активната част от населението? И ще бъде ли осъзнато?
Историята учи, че най-вероятно ще бъде, но не в близките дни и седмици. Едва след месец, месец и половина, когато на фронта се окажат десетки хиляди, целият ужас на новото положение ще стане очевиден и за тях самите, и за техните семейства, и за всички останали.
Даже най-лоялно настроените граждани на Русия ще открият, че Путин едностранно е нарушил този негласен пакт, върху който 20 години се държи неговата власт: вие не се занимавате с политика, а властта не се занимава с вас.
И конформистите, които старателно не се занимаваха с политика, покорно ходеха на избори, вярваха в приказките на пропагандата, презираха несъгласните, ще се почувстват измамени и наказани за вярата си в Путин и от Путин.
При това мнозина от най-лоялните на Путин ще се окажат сакати, сираци, вдовици, някои от тях ще загинат и това ще бъде за всеки от тях точката, в която ще

 приключи вярата им в Путин

Путин игра ва банк. 
Той заложи всичко на това, че призовавайки на фронта стотици хиляди руснаци, бързо ще приключи с войната, ще победи Украйна и по този начин ще „занули“ всички натрупали се в населението въпроси и съмнения. 
Друг вариант на развитие на събитията той не иска да види.
А между другото, много по-реалистичен е другият вариант: Украйна, подкрепяна от целия свят продължава да се сражава и побеждава, а в Русия ще продължи мобилизацията, поток от съобщения за загинали на фронта, конфискация на личните автомобили за нуждите на армията, лов на дезертьори и криещи се от армията, плачещи майки, жени, деца и така – много месеци, без надежда и просветление.
Докато на улицата не излязат уморените от войната и пораженията фронтоваци, дезертьори, криещи се от мобилизацията, вдовици, сираци и загубили синовете си майки.
И тогава тях няма да има кой да ги разгони.
Впрочем, именно така през 1917 година завърши царстването на Николай Втори.
Превод: Faktor.bg