Румен Радев пробва преврат чрез Георги Гергов

Само че сега нямаме Стамболов за контрапреврат

Авторът

Авторът

Калин Манолов

Ако президентът осъществява пълзящ военен преврат, както сутринта каза бившият шеф на кабинета му(Калоян Методиев, б.р.), трябва да бъде арестуван и съден. Преди това обаче трябва да му бъде организиран 

контрапреврат

 Участниците в преврата трябва да бъде разстреляни. Държавният глава - изгонен в Русия. 
Поне това се е случило в България преди 136 години, когато през август 1886 започва "Българската криза". Само че сега нямаме Стамболов за контрапреврат. А Радев не е княз нито по произход, нито по манталитет, за да очакваме да се оттегли доброволно заради добруването на държавата. Трябва да бъде неутрализиран - най-малкото защото заради имунитета си не може да бъде съден. А ако може - то е единствено за държавна измяна. 
Класическият военен преврат безспорно консумира състава на това тежко престъпление срещу държавата. Пълзящият - едва ли. 

Всъщност Радев "пълзи" към неразрешена му от конституцията власт вече трета година. В отчета за втората годишнина от избора си на 28 януари 2019 той свали политическото си доверие от правителството на ГЕРБ и двамата с Бойко Борисов се хванаха гуша за гуша. Сега, ако се вярва на Калоян Методиев, и двамата са хванали Корнелия Нинова за гушата с по една ръка. Четвъртото служебно правителство на Радев прави това, в което той обвиняваше третото редовно правителство на Борисов - "концентрира власт отвъд отредената му от конституцията и нарушава балансите на власт". А "дали ще се потърси увеличение на правомощията на президента зависи от развитието на политическите процеси в страната и решимостта на 

обществото да се пребори с имитацията на управление

 Ако и следващият парламент излъчи компромисна и блокирана в зародиш коалиция или пък формира безпринципна коалиция в името на властта, това ще бъде последното раздаване на картите в настоящата политическа система." 
Преди три години подозренията, че Радев се опитва да установи президентска република, звучаха неубедително заради личната неприязън между Радев и Борисов, и относително неутралната позиция на Москва. Сега това не са просто подозрения, а план, който систематично се следва от очевидно сключилите примирие помежду си двама генерали, чиито конци още по-очевидно се дърпат от Москва. Само че между двамата няма да има "смяна на креслата" като между Путин и Медведев. И крайната цел на пълзящия преврат не е изваждането на България от НАТО и ЕС. На Москва е много по-изгодно да сме неин троянски кон в двете организации, каквото и правителство да е на власт в София. Досега това се постигаше, трябва да признаем, с активното или пасивно съучастие и на НАТО, и на ЕС. От 2014 г. насам, заради поетата линия на твърда конфронтация със запада, играта загрубя и целта се промени. Крайната цел на Москва вече е превръщането на България в президентска република начело с Румен Радев. Бойко Борисов ще е неговият редовен премиер. 
Това е „радикалната промяна на политическата среда и стила на управление“, която поиска държавният глава през 2019. Както видяхме, правенето на президентска партия е елемент от въпросната промяна, не нейна главна цел. Така де, генералите правят преврати, не партии. И понеже не успя със Слави, Кирил Петков и Стефан Янев, 

сега Радев пробва с Георги Гергов

 Очаква той да му поднесе главата, тоест, партията на Корнелия Нинова, на тепсия. Досега Нинова успешно удържа поста, който преди 6 години спечели от Михаил Миков с 6 гласа. Но през това време Радев не беше президент, Русия не беше нападнала Украйна, а Газпром и Лукойл пазаруваха българските политици на кило. Сега Кремъл играе ва банк и залогът очевидно е БСП. Парадоксално, но излиза, че Нинова е преграда, а не мост за превръщането на България в Задунайская губерния!

Силно се надявам Продължаваме промяната и Демократична България да разбират това. И да се явят на изборите така, и да спечелят толкова гласове, че заедно с БСП да имат конституционно мнозинство. То ще им е нужно не за импийчмънт на Радев (да не би Илияна Йотова да е по-добър вариант за президент ??!!), а за свикване на Велико народно събрание и промяна на Конституцията.
Писал съм вече - трябва да се променят чл. 99 и чл.158 от българската конституция. Първият член регламентира т.нар. парламентарна рулетка, вторият - свикването и правомощията на Великото народно събрание. 
Липсата на рулетка ще намали зависимостта на изпълнителната власт от президента при кризисни ситуации. Липсата на ВНС ще направи много промени, особено в съдебната власт, възможни. Отмяната на член 99 и член 158 няма автоматично да направи политическата ни система по-добра, но ще е едно добро начало. То ще отпуши безпрецедентната политическа и институционална криза, в която България изпадна след дванадесетгодишното управление на ГЕРБ, и която е формален аргумент Радев да иска промяна на формата на държавно управление. 
Липсата на служебни правителства ще предотврати възможността президентът да бъде и премиер, па макар само за два месеца. Миналата година показа защо - два месеца по два месеца, по два месеца - и накрая президентска република. Това е 

кошмарният сън на българските партии,

 и ние, гражданите, трябва денонощно да ги плашим с него, за да бъде член 99 от Конституцията отменен. 
Иначе още 4 години ще се терзаем дали президентът осъществява състава на престъплението държавна измяна, за да му поискаме импийчмънт заради колениченето пред Москва.