След Попов и Беров дойде Виденов, който сега се нарича Копейкин и не е комунист, а фашист

Ще го легимират ли ГЕРБ и ПП-ДБ през 2023, както социалдемократите легитимираха Хитлер през 1930

Кабинетът на Димитър Попов

Кабинетът на Димитър Попов

Калин Манолов

Вече нямам съмнения - "Правителство тип Попов" е формАтът, който ще предложи ПП-ДБ, ако вземе втория мандат. ГЕРБ иска да предложи същото в първия. Затова Борисов неистово се опитва да накара ПП-ДБ да каже "да" на него - за да не му се налага той да каже "да" на тях. 

Борбата е само с кой мандат - първият или вторият, 

ИДЕЯТА да бъде осъществена. 
Не подкрепяйки ГЕРБ за първия мандат, ПП-ДБ го тласка да предложи "правителство тип Беров", което няма да мине. Целта е да стигне мандата до тях, за да предложат "правителство тип Попов", което да мине. 
Боко обаче не е вчерашен и не иска да се мине. И май 

ще се избираме за шести път

Тъжно е, че след 33 години се връщаме в началото на "прехода" с двата най-представителни негови управленски формати. Това е най-сигурното доказателство, което сме получавали досега, че "знатните" комунистически фамилии все още управляват България, и че тя все още е под диктата на Кремъл. Комунизмът не си отиде, 

комунизмът мимикрира

 С нашите активни действия и пасивни бездействия се докарахме дотук. Което е предишното "там". Крадците и некадърниците харесват това. Те не могат да живеят в капитализъм. Затова мечтаят за вечен комунизъм.
И засега постигат мечтата си. Ограбвайки до шушка държавата, крадците-комунисти се превърнаха в пишман-капиталисти. Кремъл вече не назначава ръководство на Партията - прави или поддържа цели партии. Не праща вече "съветници" от КГБ - има достатъчно българи-агенти на КГБ навсякъде във властта, които по-ефикасно вършат същата работа. Затова когато нарушат руски интерес, българските правителства падат. Когато го обслужват, управляват. Справка - ГЕРБ -три мандата, БСП-два мандата, ДПС-един мандат. Сами или в коалиция, която от миналата година наричаме "хартиена". Много по-точното й име е "мафиотска".
Така остана в историята и правителството на икономическия съветник на товашания президент Желю Желев - проф. Любен Беров, което дойде на власт след Коледа 1991. Уж като продължение на правителството на СДС с премиер Филип Димитров, уж изпълняваше неговата програма, но бе изцяло доминирано от "Мултигруп" на Илия Павлов, който приватизира или утилизира (в смисъл бастиса), цялата българска индустрия воглаве с Кремиковци. 

Мутрите завладяха държавата

 След 10 години, при Симеон, докаран от същите партии, които крепяха Беров, и същия Илия Павлов, който ги финансираше, завладяха и съдебната система. 
Нов Беров днес няма как да мине. Но очевидно се постила за предшественика му Попов. Тома Биков, включил се "по самоинициатива" в разговора с ген. Атанасов вчера, дебело го намекна: "Правителство тип "Димитър Попов" е широка коалиция с политическо участие на всички парламентарни сили и с неполитическо консенсусно лице премиер. През 1991 година в правителството на Димитър Попов участват политически представители на БСП, СДС и БЗНС, а ДПС не участва, но подкрепя. Това правителство успява да приложи непопулярни икономически реформи, най-вече благодарение на представителите на СДС. Ако господин Атанасов говори за формула тип "Димитър Попов", то трябва да знае, че това е много близо до предложението на Бойко Борисов от вчера". Което се виждаше и с просто око.
Само че правителството на Попов, съставено по Коледа 1990, бе хем ширококоалиционно, хем програмно. 
Ширококоалиционно, защото в него имаше министри на СДС (Иван Костов стана министър на финансите, а Иван Пушкаров – министър на икономиката), БСП и БЗНС. Но имаше и седмина безпартийни министри, включително самият премиер. 
Програмно, защото стъпваше на Споразумението за гарантиране на мирния преход към демократично общество от 4 януари 1991. С две думи: при Попов имаше 

за всекиго по нещо

 Като най-неблагодарно, икономическото управление бе натресено на представителите на опозицията. 
Защо "натресено"? Ами защото Попов "либерализира цените" и парче луканка в центъра на София - където единствено можеше да бъде намерено!- струваше баснословните 110 лева - колкото една заплата. По този повод Попов каза: "За Бога, братя, не купувайте!" И макар да започна либерализация, не стигна до приватизация. Беров и след него Виденов свършиха тази работа. Като кучето на нивата.
И сега икономиката е горещият картоф, и сега двете най-големи партии си го прехвърлят една на друга. Страхувам се обаче, че времето на тоя джобен тенис отмина. Защото няма(т) нищо в джобовете. И защото след Попов и Беров дойде Виденов. Който сега се нарича Копейкин и е не комунист, а фашист. 
Ще го легимират ли ГЕРБ и ПП-ДБ през 2023, както социалдемократите легитимираха Хитлер през 1930?