Защо Радев иска да превърне България в неприятелска страна за Украйна

Президентът показа, че не познава Конституцията - самообяви се за върховен главнокомандващ, както във военно, така и в мирно време

Авторът

Авторът

Полк. Диман Георгиев, член на Атлантическия съвет на България

Задълженията на президента Румен Радев,  съгласно конституцията, са подобни на тези на кралицата на Великобритания. Когато тя бъде на среща на върха на НАТО, тогава и той ще има това право. Но по-притеснително е изказването, което Радев направи тръгвайки на посещение за Австрия - отново доказа, че е марионетка в ръцете на Путин и неговите служби. Две фрази от това изказване правят впечатление в тази злобна и непремерена от политическа гледна точка публична изява.  Президентът дори не скри, че тази злоба е резултат на отказа на правителството да бъде допуснат до срещата на върха на НАТО във Вилнюс. 

Държавният глава буквално заяви: “Курсът на правителството тласка България все по-близо към войната.” Подобно твърдение е 

абсолютна лъжа и манипулация

 Над 30 страни, предимно членки на НАТО, помагат с оръжие на украинската държава, за да отблъсне тя агресора, Това е задължение и на всяка страна, член на ООН, в съответствие с устава на организацията - да помага с всички средства на страна, станала жертва на агресия. Такова е и моралното задължение на всяка  истинска демокрация. Но у нас явно няма журналист, който да зададе на самообявилия се “военен стратег”, следните въпроси: 

- С какви очи и от кого ще поискате воена помощ българският президент, ако страната ни също стане жертва на военна агресия? Може би ще потърси путинова Русия?

-  Знае ли Радев, че членуването във военни блокове носи освен ползи и задължения? 

- Как точно България и той като държавен глава изпълняват своите?

-  При какви точно условия България може да бъде въвлечена във войната и как Русия ще ни нападне?

 - Дава ли се сметка като “стратег”, който пророкуваше, че Украйна ще загуби войната за седмица, че вчерашната му позиция може да бъде пагубна за бъдещето на страната ни. Че ние можем да се превърнем в неприятелска страна за Украйна, която е обречена на победа и в близките десетилетия ще диктува политиката в Централна и Източна Европа. 

Къде ни води българският президент?

 “Всеки, който има амбиции и отговорности в сферата на сигурността и отбраната, трябва добре да познава и да се придържа не само към Конституцията, но и към Закона за отбраната и въоръжените сили и решенията на Констотуционния съд, които категорично регламентират, че президентът е върховен главнокомандващ, както във военно, така и в мирно време”. Това е поредният опит за манипулация вплетена в думите на Радев. Този човек явно нито Конституцията познава, нито международните институции и структури. 
Съгласно основния закон на държавата президентът има предимно представителни функции, а като върховен главнокомандващ е длъжен да изпълнявате решенията на Народното събрание и политиките на избраното от него правителство. За 7 години Радев не успя да научи, че няма изпълнителна власт. Не разбра, че функциите му са предимно церемониални и представителни - като на английската кралица. Политиките в областта на отбраната са отговорност на военния министър, в случая на проф. Тодор Тагарев. България не е във война, освен ако с непремерените си изказвания и интелектуален дефицит  президентът не ни вкара в такава. А може би това иска, да се изявява на политическата сцена като един балкански Путин. Не бяха ли това политическите му “стратегии”, когато вдигна юмрук срещу мутрите? Днес той е в техния отбор! 
Война ли иска Радев? Та него не го искат във Вилнюс, не му вярват, 

не е желан сред съюзниците от НАТО,

 не е приятел.

 Няма да бъда изненадан, ако това отношение към настоящия президент е подсказано на българското правителство от нашите съюзници. Още повече, че срещата на върха на НАТО не е среща на върховните главнокомандващи, за какъвто се изявява. Тя е на политическото ръководство на Алианса. Поне това да беше научил, господин шофьор на самолет.