Заветите на Алекс Алексиев - може да си европеец, без да се отричаш от националните си корени и да си българин, без да си русофил

Днес известният анализатор и родолюбец щеше да навърши 81 години

Алекс Алексиев

Алекс Алексиев

Крис Ангелов*, Вашингтон, специално за Faktor.bg

За да кажа неща които не се чуват в България! Това бяха думите с които експертът по глобална сигурност и дисидент Алекс Алексиев обоснова намесата си в българската политика. Алекс вече не е между нас, а продължител на посланията и идеите му все още не се е намерил. Това е огромна загуба за всички българи защото всяко едно от посланията на Алекс съдържаше 

пробългарската гледна точка

 Той не само показваше проблемите с които България трябва да се справи, но същевременно, пряко или непряко предоставяше и техните решения.

Съвременния българин е облъчван всекидневно с това, че от идеологическа и политическа гледна точка, той има право само на една от две възможни позиции. Или е европеец и с това задължително трябва да превърне неомарксистките догми в своя културна идентичност или е българин, което според много хора означава да вее руски знамена, да протестира в защита на Русия и да се кланя на всичко руско. Тоест, неговия избор варира между новия марксизъм дегизиран като европейска идентичност и стария марксизъм дегизиран като български национализъм. В резултат на това 

в главата на обикновения българин е каша пълна с противоречия

Алекс Алексиев се осмели да заеме твърда позиция срещу тази измислена двуполюсна матрица. Заради това макар и прикрито, той бе мразен от всички така наречени  „първо поколение с обувки”, представители на съвременния български политическия елит. Алекс твърдеше открито, че един човек може да е европеец без да се отрича от националните си корени, традиции и културна идентичност и може да бъде българин без да е русофил. Точно заради този си начин на мислене, Алекс Алексиев живя и по принуда 50 години в Америка, но си остана българин. 

Нека се вгледаме по-конкретно в два от заветите му. 

Кой е най-големия проблем на България?

В едно от предаванията си в Bulgaria Analytica озаглавено „На къде върви световната демография” Алекс казва, че демографската картина на една държава е един от най-главните фактори, които движат нейната икономика и геополитическото и значение. Същевременно, той е заявявал многократно, че ако България изгуби още една генерация чрез емиграция, нейната демографска криза ще се превърне в демографски разпад. 

Според изследване на американското издание „Бизнес Инсайдър” България е най-бързо изчезващата нация на света като до 2050 година населението и се очаква да спадне до 5.4 милиона. Статистическите данни потвърждават това. Средната възраст на населението в България е 43 години, а същевременно тя е сред държавите в ЕС с най-ниска продължителност на живота. Когато населението ти едновременно не живее дълго, но за това пък е сред най-старите в ЕС това може да се дължи само на факта, че в него броят на младите хора е относително малък. 
Успешното съставяне и прилагане на всяка една демографска политика изисква време. България обаче се намира в уникална позиция да намери краткосрочно решение на демографския си проблем. В момента в страната има бежанците от Украйна като много от тях са от български произход. Също така, в Русия, която е изправена пред политически санкции и е в състояние на война живеят милиони етнически българи. Хора от български произход има и в Молдова, която изпитва несигурност относно политическото си бъдеще след руската агресия в Украйна. 

България трябва да намери начин да предостави стимули за оставане в страната на колкото може повече от украинските бежанци. Едновременно с това, тя трябва да създаде програма за улеснено и ускорено връщане на етническите българи от Русия и Молдова в тяхната прародина. 

Каква трябва да е геополитическата роля на България?

Че е логично България да бъде член на НАТО и ЕС е повече от ясно, защото те са най-силните военни и икономически съюзи в света. В статията си от юни 2016 година озаглавена „Eastern Europe is the Key to America’s Vital Interests on the Continent” Алекс Алексиев аргументирано обяснява каква би трябвало да бъде ролята на България в тези съюзи. 

Според него България, Гърция, Румъния, Вишеградската Четворка и Прибалтийските държави трябва да се споразумеят да изпълняват ролята на пазители на политическите и културните граници на ЕС, както и да започнат да работят по създаването на енергиен коридор в посока „Север-Юг” като алтернатива на сегашните зависими от Русия енергийни коридори „Изток-Запад”. 

Тази идея сама по себе си не е нова. В миналото великото херцогство на Полско-Литовската Общност е изпълнявало успешно ролята на защитник на Европа от военните и политически подстъпи на Руската империя, Тевтонския орден, Монголската и Османската империя към нея. 

Ситуацията в днешно време не е много по-различна. Трансформацията на Русия от световна в регионална сила крие много опасности и войната в Украйната е само едно доказателство за това. Дори и тази война да завърши неблагоприятно за Русия, никой не може да гарантира, че в бъдеще този конфликт няма да бъде подновен, а тогава американското правителство може да има причини да е по-фокусирано върху действията на Китай и да счита всяка потенциална заплаха от Русия за европейски проблем. В същото време, проучване на Фондация Бертелсман от 2016 година показва, че само 31% от германците смятат, че е оправдано Германия да защити друга страна на НАТО в случай, че тя бъде нападната.  

С оглед на това отбраната на Европа отново би паднала върху плещите на Америка, която при това положение би била отворена да подкрепи Балтийско-Вишеградско-Черноморското сдружение предложено от Алекс, стига то да се превърне в реалност. 
Също така, културно-политическата агресия на радикалния ислям е подценявана от много политици в Западна Европа, но тя също представлява заплаха за сигурността на континента, която трябва да бъде адресирана по някакъв начин.

Новата геополитическа роля на източноевропейските държави би им гарантирала по-голямо културно, идеологическо и дори икономическо влияние в ЕС, което би могло да неутрализира неомарксистките тенденции, които се забелязват в някои от западноевропейските държави членуващи в съюза.  

Доктрината „Алексиев“, която отрежда нова геополитическа роля на България и посочва демографската криза като неин най-голям проблем, трудно може да бъде приложена от някоя политическа формация или фигура свръзана със статуквото защото тя разрушава антибългарския двуполюсен модел разделящ нацията ни на „псевдо европейци” и „проруски български патриоти”, който легитимира сегашния български политически елит.

Предложената от покойния Алекс Алексиев доктрина създава политическа ниша, която ефективно може да бъде запълнена само от нови лица, които не виждат нищо странно в това България да бъде фактор в съюзите в които членува, а българите да намират смисъл в това да обвържат бъдещето си с нея.

*Авторът работи като икономист в държавния сектор на САЩ и като преподавател на хонорар по икономика във Вашингтонския Адвентистки Университет.

kris_angelov.jpg