​Бокова - истинска или изкуствена патица?

На двойна игра ли е Кремъл – предстои да разберем

Българска или руската кандидатура е Ирина Бокава за поста генерален секретар на ООН? Това е големият въпрос, на който българското общество трябва да си даде категоричен отговор. И освен това – има ли реални шансове да заеме важния пост? Faktor.bg публикува поредица за Ирина Бокова (виж тук Първа, ВтораТретаЧетвъртаПета , Шеста, Седма и Осма част, б.р.), осъществена с помощта на колеги от САЩ и Франция.

ДЕВЕТА ЧАСТ

Русия е "много солиден партньор" за Организацията на ООН за образование, наука и култура . Това заяви в края на миналата година генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, цитирана от ТАСС, след среща с руския външен министър Сергей Лавров.

Лавров от своя страна за пореден път изрази позицията на Русия, че бъдещият генерален секретар на ООН би трябвало да е жена от Източна Европа. Без да я посочва поименно, Лавров недвусмислено показа и то не веднъж, че руската кандидатура за световната организация е именно школованата в Москва българка. Много дипломати, които познават добре руските дипломатически похват, смятат обаче, че ранното лансиране на Бокова от страна на Кремъл може да намали рязко нейните шансове да оглави ООН.

"Дали това не е както обикновенно двойната игра на Москва", сподели неотдавна висш български дипломат. "Русия винаги участва в подобни състезания с повече от един кон. Възможно е, ако са разчели негативите, които носи Бокова поради сериозните съмнения, че е вербувана от съветските специални служби по времето на обучението и в СССР, руснаците да я използват за мюре и по-късно да наложат друг кандидат, който не се свързва така ясно с Москва."

Както е известно Сергей Лавров и Ирина Бокова са състуденти в МГИМО, ковачницата на кадри за съветското разузнаване. Лавров ръководи руската дипломация вече дванадесет години - периода на радикализиране на руската външна политика и анексирането на Крим.

Като генерален директор на ЮНЕСКО Бокова успя

да прокара в организацията руската политика 

в много отношения. Дори нейната кандидатура за генерален секретар на ООН да не успее, тя ще продължи да ръководи ЮНЕСКО още няколко години. Не е изключено да се потърси и трети вариант при неуспех за ръководния пост в ООН - Бокова може да бъде героизирана на местна почва, още повече, ако сегашното българско правителство не я номинира за ООН - за да бъде лансирана на едни бъдещи президенстки избори в България. Сегашният държавен глава Росен Плевнелиев е трън в очите на Русия и за Кремъл е много важно да постави свой човек на "Дондуков". Първанов, който се изявява като на верния български ятак на Бокова, поиска промени в конституцията и да отпадне задължителния период, през който кандидатите трябва да са живели в страната. Триковете му няма да минат, защото в годината на избора на президент, такива промени не се правят, категорични са експерти. Освен това Първанов беше два мандата президент и можеше да прокара промените, но тогава интересите му бяха други. Тъжната истина обаче е, че каквито и промени да се направят Бокова няма шанс и за президент. В самата БСП настроенията срещу нея са големи.

***

От онези разходки на младата тогава сътрудничка Ирина Бокова с Пеню Костадинов в Централния парк в Ню Йорк са изминали вече цели 33 години. Промените след 10 ноември 1989 година са сложили точка в кариерата на Костадинов. Разузнавачът е изоставен от своите,

потресен е от действията на ръководителите на преименованата комунистическа партия

Напълно маргинализиран той напуска БСП и става член на Българската комунистическа партия. Няма сведения неговият опит, особено познанията му за Съединените щати да са били използвани от нароилите се частни компании в България, много от които са финансирани от някогашните външно-търговски фирми на външното разузнаване.

Любомир Коларов, първият съпруг на Бокова, също напуска разузнаването и става министър на съобщенията в правителството на Жан Виденов. Сега е сред най-активните дейци на движение "Русофили". Двете деца на Любомир и Ирина са родени в Москва, но сега живеят в Съединените щати и не се интересуват от България.

Калин Митрев, сегашният съпруг на Бокова, е на служба за известен период в "Мултигруп". Според признанието на покойния шеф на оръжейната фирма "Тератон" - Младен Мутафчийски, Калин Митрев продава на него и на Илия Павлов анализите на Ирина Бокова за военно-промишлените отношения в САЩ. Сега Митрев е представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие.

Филип Боков, братът на Ирина, също е възпитаник на Института за международни отношения в Москва. Той е близък съветник на Георги Първанов в периода на Големия енергиен шлем с Русия.

Край

Снимка в галерия: Бокова и Лавров