Политолог: Асен Василев трябваше или да бъде отстрелян, или кабинетът на ПП-ДБ да не бъде подкрепен от ГЕРБ

Цветанка Андреева

Цветанка Андреева

"За разлика от предишните пъти, този път ми се струва, че преговарящите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ назовават проблемите с истинските им имена. Но е доста съмнително, че едно подобно правителство на мнозинството може да бъде подкрепено в парламента", коментира пред Euronews Bulgaria политологът Цветанка Андреева.

По думите й, коалицията ПП-ДБ е слаба - количествено са недостатъчни, за да лидират правителство на малцинството.

"Оттам насетне формулата е коалиция. Това, че сложиха картите на масата е добра практика. ГЕРБ също доста честно казаха, че това е една чернова, върху която може да се работи. Дали ще могат да изведат разговорите до успех? Аз по-скоро съм скептик. Но това е едно добро начало на сътрудничество между първите и вторите. Скептична съм и към друг вариант на коалиция в този парламент. Просто защото има огромно значение на кого ще бъде връчен третият мандат. Единственият вариант, при който може да се направи коалиционно правителство от типа Димитър Попов – програмно правителство, което да включва широк кръг от партии – това е философията на третия мандат", коментира тя.

"Финансовият министър е емблемата на едно правителство. За името на Асен Василев може да има две причини – той да бъде отстрелян или пък този кабинет да бъде невъзможен да бъде подкрепен от ГЕРБ", смята Андреева.

По думите й, каквото и да се случва идеята за връщането на парламентаризма минава през формирането на широко парламентарно мнозинство, за каквото съществуват предпоставки в този парламент и е грехота политиците за пореден път да го проиграват, само защото не могат да намерят собствената си партийна идентичност.

"Властта в ръцете на Радев е слаба – служебното правителство не предполага силна власт. Дори да имаме президент демократ кабинет без парламент е слаб. За жалост имаме президент, който съвсем не е демократ – през управлението му не влязохме в еврозоната и Шенген, имаме атентат срещу главния прокурор", каза още тя.