Полк. Диман Георгиев: Тайно през последните дни са вдигнати летателните надбавки във ВВС – от 2 на 3 хиляди лв.

Диман Георгиев

Диман Георгиев

В последните дни на служебното правителство на Румен Радев тайно и без прозрачни процедури са увеличени заплати и възнаграждения в Министерство на отбраната. Това увеличение е най-голямо  сред хората от състава на ВВС. Така например допълнителните пари към заплатите, които се дават всеки месец като летателни са увеличени от 2 на 3 хиляди лева. Това разкри по Телевизия СКАТ полковникът от запаса и член на Атлантичедския съвет на България Диман Георгиев. Той е категоричен, че това няма как да е станало без знанието на Румен Радев.

Полковникът зададе главния въпрос – на какво летят тези пилоти, с високи възнаграждения? Георгиев е категоричен, че нашите МиГ-29 са остарели и не са способни да участват в бойни действия с нашите партньори, нямат системи за разпознаване, извършените по тях ремонти са ненадеждни. Единствената причина старите съветски самолети да са на въоръжение в нашата армия е да има

основание да се плащат високи заплати и надбавки на генерали и шефове във ВВС,

но и повод да отказваме да ги дадем на Украйна, за да воюва с агресора. Чрез увеличените надбавки реално е стабилизирано лобито на МиГ-29 около президента. Старите самолети незабавно трябва да бъдат свалени от въоръжение, категоричен е полковник Георгиев. Той изрази позиция, че ако е на мястото на нашите партньори и съюзници от САЩ няма да даде скоро нито един натовски самолет на България, защото през последните години с позициите на държавния глава и командваните от него служебни правителства сме се показали като несигурен съюзник, защитаващ руски интереси.

 Диман Георгиев коментира и експертните оценки, които са давани в армията за свободно оръжие, което България може да изпрати на Украйна. Като  имаме предвид каква е позицията на нашия президент за войната, ясно е и каква оценка ще дадат подчинените в армията за свободно оръжие. Изпращаме само каски и бронежелетки. Надявам се следващата експертиза, която българските генерали ще дадат  да може да изпратим оръжие на Украйна и реално и открито да и помогнем, допълни Георгиев.
Полковникът коментира и друг болен въпрос в армията - голяма част от генералите около президента Радев са на пенсионна възраст и е редно да отстъпят път на младите офицери. 

Като хибридна провокация Диман Георгиев обяви и слуховете, че ще изпратим български войници в Украйна. Тази дезинформация е насочена срещу избирането на проф. Тагарев за министър, допълни експертът.