Полша купува от САЩ още 116 танка Abrams

По-рано беше подписан договор за 250 такива танка

Полша купува от САЩ още 116 танка Abrams - това се казва в съобщение на полското министерство на националната отбрана.

"Вицепремиерът и министър на националната отбрана Мариуш Блашчак одобри договора за доставка на 116 танка M1A1 Abrams за полската армия", се посочва в изявлението.

Отбелязва се, че първите екземпляри ще пристигнат в полската армия още тази година.

"Предметът на договора, сключен с американската страна, е доставката на 116 танка M1A1 Abrams, които ще бъдат адаптирани към изискванията на полските въоръжени сили, както и свързаното с тях оборудване, включително превозни средства за поддръжка и контрол", се допълва в изявлението.

Логистичният пакет включва резервни части и консумативи, както и мобилни контейнерни работилници за ремонт на въоръжението и диагностично оборудване. Пакетът за обучение включва цялостно обучение за инструктори, екипажи и персонал по поддръжката.

Полските военни уточниха, че закупените танкове ще постъпят на въоръжение в 18-а механизирана дивизия, разположена в източната част на страната.

По-рано Полша подписа договор за доставка на 250 танка Abrams от САЩ. Полша също така подписа договор за закупуване на 1000 танка K2 от Южна Корея, като първите от тях вече пристигнаха в страната. /БГНЕС