Поредна странна смърт на висш служител на Кремъл

Служителката е паднала от 16-ия етаж на жилищен блок

Високопоставена служителка на отбраната в Русия е намерена мъртва, след като е паднала от 16-ия етаж на жилищен блок - поредната мистериозна смърт на високопоставен служител, съобщава „Дейли мейл“.

58-годишната Марина Янкина е открита от минувач на входа на къща на улица "Замшина" в Санкт Петербург. Смята се, че тя е паднала от 160 метра височина, след което е загинала.

Тя е била ключова фигура във финансирането на незаконната война на Владимир Путин в Украйна. Янкина е била началник на отдела за финансова подкрепа на Министерството на отбраната за Западния военен окръг, който е тясно свързан с инвазията.

Тя е последният от многото руснаци, загинали по време на дългото управление на Путин. Миналата седмица генерал-майор Владимир Макаров - руски генерал, който наскоро беше уволнен от Путин - беше намерен мъртъв при подозрение за самоубийство.

Преди да се присъедини към Западния военен окръг, Янкина работи във Федералната данъчна служба, а също така е била заместник-председател на Комитета по имуществените отношения на Санкт Петербург.

Смята се, че е била в центъра на усилията за увеличаване на финансирането на войната, разгърната от Путин преди почти една година, която доведе до стотици хиляди жертви и поредица от военни катастрофи за Путин. Тя е поддържала приятелски отношения с висши служители в Ленинградска област, близо до Санкт Петербург, родното място на Путин.

Янкина не е първата смърт на високопоставен руснак, която повдига вежди, като от началото на 2022 г. десетки руски бизнесмени бяха намерени мъртви при неизяснени обстоятелства. Много от тях бяха официално обявени за самоубийства. От 24 до 26 декември имаше поредица от четири мистериозни смъртни случая. На 26 декември Павел Антонов - най-богатият депутат от Руската дума (руския парламент) и критик на Путин - загина в Индия, падайки от прозореца на хотел. Неговият спътник Владимир Биденов е намерен мъртъв в същия хотел четири дни по-рано. 69-годишният Алексей Маслов, бивш началник на руските сухопътни войски, почина в болница на 25 декември, а Александър Бузаков, който в продължение на десетилетие беше ръководител на руските "адмиралтейски корабостроителници", почина на 24 декември. През юли 76-годишният Евгений Лобачев - пенсиониран генерал-майор от Федералната служба за сигурност на Руската федерация - беше намерен мъртъв в Москва. Смъртта му също беше обявена за самоубийство. Сред другите скорошни смъртни случаи са редакторът на популярно руско пропагандно списание, вицепрезидентът на "Газпромбанк" и висш служител на "Газпром".

Подозрителните смъртни случаи на видни руснаци не се ограничават само до границите на Русия. През април Сергей Протосеня - бивш заместник-председател на "Новатек" - беше намерен обесен на парапет. Съпругата и дъщеря му бяха намерени убити с прободни рани. Бизнесменът Михаил Уотфорд беше намерен мъртъв в дома си в Съри, Англия, а друг - Владимир Биденов - почина във Франция, след като си удари главата в парапет. /БГНЕС