Портних за разследването срещу него: Политическа поръчка е, прикриват липсата на 80 млн. лв.

Той показа множество документи по казуса

Иван Портних

Иван Портних

"Категорично заявявам, че сме свидетели на една абсолютна манипулация, и всичко това, което беше написано за мен в последните четири дни, е фалшива, но преднамерено направена "новина"." Това заяви бившият кмет на Варна Иван Портних на специална пресконференция в морския град по повод проверката на Европейската прокуратура на пристанище "Карантината“.

"Това е една огромна лъжа. Протестирам срещу публикуването на каквато и да е информация, за когото и да е, без да бъде чута неговата гледна точка. Включително и от прословутата Европрокуратура. Защото ако ме бяха попитали преди да се тиражират всички тези лъжи, аз щях да отговоря и да обясня за какво става въпрос." - добави Портних.

Той показа и документи, според които с решение на ОС на Варна, гласувано единодушно, е одобрено решението за кандидатстване по програмата и одобряването на текста на споразумение между община Варна, ОС-Варна и БАН, в което са заложени задълженията на всяка една от страните при кандидатстването по програмата за рибарски пристанища, обясни бившият кмет.

"Преди няколко дни някой се опита да ни обвини, че сме "затаявали" някаква информация, което е огромна лъжа", отбеляза Портних.

"Атаката срещу мен е лъжа. Това е политическа поръчка. В дъното дори не е нападение срещу мен и партията, която представлявам, а отклоняване на вниманието от загубата на 80 милиона лева за Варна." - допълни бившият кмет.

Той показа и следващ документ, в който се регулира придобиването на имотите на пристанището, под който стои одобрението на над 10 институции. Портних поясни, че става въпрос за решения по казуса "Карантината", взети от Общинския съвет и то с пълно мнозинство, както и от други институции.

"Явна и прозрачна е била самата процедура", увери бившият кмет на Варна.

Той припомни, че "казусът тук изобщо не е нов".

"Той се появява всяка година по едно и също време - винаги преди избори. Така беше и миналата година, също преди избори, но тогава за кмет - отново имаше такава атака. През миналата година в качеството си на кмет Портних даде "превантивна" пресконференция по същия казус на 1 септември, като тогава обяви, че очаква предизборно да бъде арестуван.

По думите на кмета това не е атака срещу него лично или срещу ГЕРБ, а целта й е да се създаде шум, да се отклони вниманието.

"Проблемът, който трябва да бъде неглижиран с атаката е, че настоящата кметска администрация на Община Варна е загубила 80 милиона лева. Ако аз бях загубил толкова пари, щяха да ме разпънат на фонтана." - каза още той.

"Това е изкуствен шум, за да се отклони вниманието от проблемите на сегашния кмет", категоричен е Портних.

Припомняме, софийският офис на Европейската прокуратура съобщи, че бившия кмет Портних и бившият областен управител на Варна - Стоян Пасев, както и двама държавни служители от Изпълнителна агенция "Морска администрация“ са обвинени в измама, свързана с реконструкция на рибарско пристанище.

Четиримата са обвинени във фалшифициране на официални документи и предоставяне на невярна информация, за да получат неправомерно евросредства за проект на стойност 3,4 милиона евро, съфинансиран от Европейския фонд за морско дело и рибарство.

Става въпрос за рибарското пристанище "Карантината".

Проектът е бил за подобряване на инфраструктурата на съществуващо рибарско пристанище в покрайнините на Варна, внесен от Община Варна, която е бенефициент. Според разследването, такова пристанище не е съществувало при подаване на заявлението за еврофинансиране. /БГНЕС