55 години от първата стъпка на човек върху Луната: Голям скок за човечеството

Отпечатъкът от стъпката на Нийл Армстронг в лунния прах се превръща в символ

Днес се навършват 55 години от първото стъпване на човек на Луната с историческата мисия на NASA с космическия кораб "Аполо 11".

Първата стъпка по лунната повърхност прави американският астронавт Нийл Армстронг, командир на екипажа. 
Заедно с него на борда на "Аполо 11" са и астронавтите Майкъл Колинс и Едуин Oлдрин.

"Аполо" излита на 16 юли 1969 г. от космическия център "Кенеди" Флорида и на 19 юли достига до Луната. На следващия ден Армстронг и Олдрин пилотират лунния модул "Ийгъл" и се прилуняват успешно в Морето на спокойствието.

Нийл Армстронг докладва: „Хюстън, тук база на Спокойствието, "Ийгъл" кацна.“

Външната бордова камера на апарата предава директно по телевизиите пред цялото човечество историческия момент на първата крачка, направена от Нийл Армстронг на друго небесно тяло с думите:

„Една малка крачка за човека – един голям скок за човечеството...“

Стъпвайки върху луния прах, Армстронг оставя следа върху повърхността на Луната, а снимката става символ на астронавтиката.

"Аполо 11" изпълнява успешно мисията си, включваща за меко кацане на Луната в предварително определен район в Морето на спокойствието, събиране и доставяне на Земята на образци от лунния повърхностен грунд, фотографиране, провеждане на директна телевизионна връзка със Земята, поставяне на научна апаратура на лунната повърхност и завръщане на Земята.

Преди да напуснат Луната астронавтите оставят паметна плоча от неръждаема стомана с гравиран надпис: „Тук хора от планетата Земя за първи път стъпиха на Луната. Юли 1969 г. след Христа. Ние дойдохме с мир от името на цялото Човечество.“ Отдолу стоят подписите на Армстронг, Олдрин, Колинс и президента на САЩ Никсън.

Днес от екипажа на "Аполо 11" е жив единствено, Едуин Oлдрин, който реално е вторият човек, стъпил на Луната сред Нийл Армстронг.