Премиерът: Ако вътрешният министър не осъди насилието, ще подам оставка

Николай Денков

Николай Денков

Премиерът Николай Денков заяви, че или министърът на вътрешните работи Калин Стоянов трябва да осъди полицейското насилие по време на протестите срещу Българския футболен съюз (БФС), или той ще подаде оставка.

"Аз не мога да бъда премиер в правителство, което бие", каза Денков пред журналисти в Министерския съвет. На въпрос на "Дневник" дали това трябва да се разбира като условие към Калин Стоянов да припознае случилото се като насилие и подава оставка, или Денков ще постъпи така, премиерът отговори:

"Ако министърът не припознава това като насилие, което заслужава изключително тежка санкция, включително и изясняване защо това се случва периодично в полицията, как го премахваме, да, ще си подам оставката", отсече акад. Денков.

Не съм чувал от министъра на вътрешните работи категорично осъждане от това, което видяхме от полицаите като злоупотреба със сила. Безсъмнение имаше провокации от страна на протестиращите, но искам Калин Стоянов да излезе и да каже, че това повече не може да се търпи, заяви Денков.

Той информира, че днес е разговарял с вицепремиера Мария Габриел по темата.

Всички трябва да осъдим насилието, както на запалянковците, така и на полицаите, само и единствено на тези, които злоупотребиха с правомощията си. Тези полицаи петнят полицията и нямат място в редиците на МВР, заяви премиерът.

Относно това дали съпредседателят на ПП Кирил Петков е оказвал натиск върху Стоянов, чиято оставка поиска през изминалата седмица, по време на изборния процес, премиерът каза: Кирил Петков никога не е казвал трябва да спечели една партия или друга – не.

Денков добави, че напълно одобрява работата на Калин Стоянов по отношение на Шенген.

В края на миналата седмица за оставката на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов се обяви "Продължаваме промяната - Демократична България". ГЕРБ и ДПС се противопоставиха. А днес Бойко Борисов заяви в прав текст, че ако Калин Стоянов подаде оставка, тогава трябва да си ходи и министър-председателят Денков.