След превозвачите премиерът не пожали и депутатите - скара им се да пазят тишина, докато говори

Кирил Петков

Кирил Петков

Кирил Петков се опита да изземе функциите на председателя на парламента Никола Минчев. На днешния парламентарен контрол Станислав Анастасов от ДПС излезе и зададе въпроси към премиера. След като излезе на трибуната, очевидно имаше народни представители, които говореха в пленарната зала. Никола Минчев помоли за тишина в залата, а Петков, вече застанал на трибуната повтори: "Да, тишина в залата!". Комичният сюжет продължи, след като Анастасов излезе да зададе уточняващи въпроси. Той се обърна към Кирил Петков, но пропусна да спомене председателя на парламента. Никола Минчев се обиди и направи забележка: "Първо към мен трябва да се обърнете". Депутатът от ДПС поправи грешката си, но не пропусна да иронизира премиера, като отново започна изказването си със "страхопочитаеми министър-председател". 

Припомняме, че това не е първият случай, при който Кирил Петков прави забележки с императивен тон към събеседниците си. В началото на май той посочи вратата на представители на превозвачите по време на среща с тях. Те се обидиха, напуснаха залата и излязоха на протести.

ДПС обвини министър-председателя, че неправомерно е подписал договор за модернизацията на жп линията Волуяк-Драгоман, която вместо с европари, ще бъде модернизирана със средствата на българския данъкоплатец. Станислав Анастасов припомни на премиера, че той е дошъл на власт с гръмките фрази за борба с корупцията. "Дойде време да подкрепите гръмките си думи с действия. Но какво се случва", попита той и даде за пример подписания договор от Министерството на транспорта и НКЖИ за железопътната линия, която ще свързва България с Европа.

Проблемът, според Анастасов, е, че подписването е станало преди полученото одобрение от Европейската комисия. "На какво основание МС е разпоредил подписването на този договор, след като ЕК все още не е одобрил този договор? Ще предприемете ли действия за спиране на този договор и в какъв срок, след като подписването е извършено в противоречие със закона? И моля ви г-н премиер за много конкретни отговори, а не да си говорим за времето в Манитоба", настоя Анастасов. Петков заяви, че тази линия е от национално значение и по тази причина е приоритет на неговото правителство. "Решението от 9 май да се подпише договор за безвъзмездна помощ на НКЖИ е в съответствие със закона“, каза премиерът и цитира нормативни актове, според които за големи проекти може да се предостави финансиране преди те да бъдат одобрени от ЕК. Такова решение е взето през 2013 г.

В същото време Петков призна, че при неодобрение на парите от ЕК, тогава те ще бъдат планети от НКЖИ и МС. "Всички законови изисквания са спазени. Ще има много внимателно следене на тези проекти за пълното им и качествено изпълнение. Мога да гарантирам, че всичко е в рамките на закона. Промяната наистина е дошла", каза в заключение премиерът.