Млада жена откраднала лаптоп на Нанси Пелоси, искала да го продаде на Москва

Това се е случило при нападението срещу Капитолия на 6 януари

При нападението срещу Капитолия на 6 януари млада жена е откраднала лаптоп от кабинета на Нанси Пелоси и се е надявала да го продаде на руска шпионска агенция, твърди ФБР.

Според жалбата, подадена късно в неделя в Окръжния съд във Вашингтон, се настоява за ареста на Райли Джун Уилямс от Пенсилвания на основания "насилствено влизане и създаване на безредици в Капитолия".

По информация на „Уошингтън Поуст“, федералните власти са арестували Уилямс, но не се посочват повече подробности.

Съдейки по няколко снимки и видеозаписи от нахлуването в сградата, агент на ФРБ твърди, че Уилямс е била забелязана в близост до офиса на говорителя на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Според свидетел, описан в съдебния документ само като W1, който твърди, че е "бивш приятел на Райли Джун Уилямс", тя е планирала да изпрати лаптопа на свой приятел в Русия, за да го продаде на агенцията за външно разузнаване.

Тази продажба "пропадна по неизвестни причини и Уилямс все още разполага с компютърното устройство или го е унищожила", се казва в клетвената декларация.

В действителност все още не е ясно дали изобщо има откраднат лаптоп от офиса на Пелоси, но ФБР заяви, че продължава да разследва.

В жалбата се посочва, че на майката на Уилямс са показани снимки от Капитолия и жената е потвърдила, че дъщеря ѝ се появява на някои от тях: слаба жена с очила и кестенява коса. Според показанията на майката, Уилямс „внезапно започнала да се интересува от политиката на президента Тръмп“, а по-късно заминала за Вашингтон с баща си.

Служителите посочват, че след като се прибрала у дома, Уилямс е събрала багаж в една чанта и казала на майка си, че няма да я има „няколко седмици“.

"Изглежда, че Уилямс е избягал", се казва в жалбата.

Както посочва АФП, десетки от участниците в акцията срещу Капитолия, са идентифицирани и арестувани. /БГНЕС, АФП