Принц Хари получи наградата "Пат Тилман", след което отнесе остра критика

"Шокирана съм защо са избрали такава противоречива и разединяваща личност да получи наградата", попита майката на Пат

принц Хари и съпругата му Меган

принц Хари и съпругата му Меган

Херцогът и херцогинята на Съсекс излязоха на 32-рата годишна церемония на ESPN за почитане на спортните постижения в Dolby Theatre в Лос Анджелис на 11 юли. Водеща на ESPY беше Серена Уилямс, която е приятелка на Меган и Хари, и поздрави двойката в монолога си при откриването, съобщава Нова ТВ.

Херцогинята на Съсекс и Уилямс се познават от 2010 г., когато се срещнаха на събитието Super Bowl XLIV. Оттогава те се подкрепят взаимно по време на представяния на линии за дрехи, тенис турнири, подкасти и дори сватби, тъй като Уилямс и съпругът ѝ Алексис Оханян присъстваха на сватбата на Меган и принц Хари през 2018 г. в замъка Уиндзор. Наскоро Меган и Серина бяха забелязани заедно на турнира Royal Salute Polo Challenge във Флорида, в който участваше и принц Хари.

По време на шоуто принц Хари прие наградата "Пат Тилман", с която се признава работата му с военнослужещи и ветерани в рамките на Invictus Games. 

Наградата "Пат Тилман" се връчва ежегодно в чест на играча от НФЛ, който след 11 септември 2001 г. се отказва от участие в лигата и се записва в армията. Той загива в Афганистан през 2004 г., когато е само на 27 години.

Обявяването на тазгодишния носител обаче не беше посрещнато с похвали от всички. Мери Тилман, майката на Пат, заяви пред "Дейли мейл": "Шокирана съм защо са избрали такава противоречива и разединяваща личност да получи наградата". "Има хора, които са много по-подходящи. Има хора, работещи в общността на ветераните, които правят огромни неща в помощ на ветераните", продължава Мери. "Тези хора не разполагат с парите, ресурсите, връзките или привилегиите, които има принц Хари. Смятам, че тези хора трябва да бъдат отличени", каза тя.

ESPN направи изявление в отговор: "ESPN, с подкрепата на фондация "Тилман", отдава почит на принц Хари, херцог на Съсекс, специално за работата на фондация Invictus Games, която празнува своята 10-та година, насърчавайки изцелението чрез силата на спорта за военнослужещи и ветерани по целия свят. Макар да разбираме, че не всички ще се съгласят с всички почетни лица, избрани за някоя награда, фондация Invictus Games върши невероятна работа и ESPN вярва, че това е кауза, която си заслужава да бъде отбелязана."