Проф. Сланчев: Не вярвам, че Пригожин е независим, по-скоро за Путин е изгодно да си го държи

Няма начин да се гарантира мир, ако Украйна няма някаква външна защита, казва още професорът

В Москва не разбират до каква степен Западът се е обединил и е решил, че Украйна ще спечели. Това заяви пред БНР проф. Бранислав Сланчев.

"Надявам се, че украински пробив ще покажа на руснаците, че не могат да задържат завоюваното и ще се наложат отстъпки. До момента те не са предложили никакви. Надяват се, че украинците не могат да ги избутат със сила и Западът ще реши, че не може да се дават толкова помощи, защото няма смисъл, и ще трябва да се постигнат споразумения. Но те си правят неправилно преценката". 

Проф. Бранислав Сланчев коментира случващото се в Бахмут.

"Украинците охраняват Бахмут със силите, които имат, без да вкарват резервите, които готвят. Използват същата тактика, която  приложиха и миналата година, когато им трябваха 6 месеца, за да се подготвят за контраофанзива.  Сега те чакаха да дойде техника от Запад и хора, които се обучаваха в западни страни.

Интересно е защо Бахмут се оказа важен за руснаците и те се съсредоточиха там.  Украинците ги накараха да се забавят много. Тяхната зимна офанзива се провали като цяло. Украинците спечелиха време, за да се подготвят. Те не позволиха на руснаците да се придвижат до по-големите градове в Донецка област. Бахмут беше просто тактическо забавяне. Въпреки че украинците отстъпват от самия град, може да се окаже, че руснаците въобще няма да го вземат след 9 месеца отчаяни опити".

За проф. Сланчев е трудно да определи очно каква роля играе Пригожин - началникът на “Вагнер“.

"Трудно е за вярване, че е напълно независим. Според мен е дълбоко свързан с Путин. Но той има много противници. На русия президент му е много изгодно да си го държи. Докато му трябва, ще си остане, независимо какво говори. Той не  е заплаха за Путин, а негов човек"

Проф. Сланчев разясни и значението на системите „Пейтриът“.

"В Украйна има два вида. Те могат да свалят балистични ракети. Преди няколко дни украинците свалиха един от „Кинжалите“. Така потвърдиха големите страхове на руснаците, че техните „Кинжали“ не са толкова добри, колкото конструкторите са им казвали.

Руснаците искаха да унищожат една от системите „Пейтриът“. Такава масирана атака срещу тази система не  е имало, но е постигната единствено малка повреда на един от компонентите. Противозащитната украинска защита надмина моите очаквания".

Той не се ангажира с прогноза кога точно може да започне контраофанзивата на украинците. Но посочи, че половин година е реалистичен срок за подготовката й. 

"През последните седмици те обработват фронтовата линия - удрят щабове и складове за оръжие. Много ще затруднят руснаците с по-далекобойните ракети. Ще им се наложи да изтеглят всичко по-надалече".

Професорът изрази съмнение ,че тази контраофанзива ще бъде от толкова решаващо значение, колкото прогнозират редица анализатори. 

"Има оптимистичен вариант, при който украинците ще пробият фронта на няколко места, а руснаците ще се панират. Това се случи през миналата година, но на много изолирани и малки участъци. Руснаците обаче имат резерв от 200 хиляди души, с които да отбраняват окопите, които са изкопали, въпреки че не знае колко подготвени са те.

Няма съмнение, че украинците ще пробият руската охрана на няколко места, въпросът е дали след това ще успеят да задържат и разширят. Голямата цел е да покажат, че руснаците не могат със сила да задържат завоюваните територии и е възможно да бъдат изтласкани. Затова не е необходимо да се постигат големи победи. Трябва да очакваме по-скромни резултати и да се надяваме на по-нескромни. Да видим дали са в състояние да изтласкат руснаците".

Няма начин да се гарантира мир, ако Украйна няма някаква външна защита, отбеляза още професорът. 

"ЦРУ казва, че на руснаците им трябват 5 – 10 години, за да се възстановят във военно отношение, ако войната приключи сега. Какъвто и да е изходът от нея, ще има независима Украйна и независима Русия. Много е вероятно Русия да не получи това, което иска. Украйна ще трябва да се защитава от всякакъв вид реваншизъм, който може да настъпи. Тя ще трябва да е член на някакъв защитен съюз. Неизбежно е, че Украйна ще стане член на НАТО. Но в организацията в момента има гласове, които не са готови да се съгласят, а нещата стават с консенсус.

Най-добрият вариант е да се даде сигнал, че Западът няма да изостави Украйна. Руснаците трябва да си правят сметките по различен начин".