Психиатър за полицейското насилие над младежи: Учим децата си на саморазправа, авторитетите не са родителите и учителите

Веселин Герев

Веселин Герев

Експерти коментираха пред БТВ двата случая на пребити младежи - в Плевен и в Дупница. Миналата година момче, по думите на адвоката му, е било пребито от полицаи от две патрулки. В Плевен пък служители на реда, които не са били на работа и са били цивилни, са удряли 19-годишен. По думите на баща му, е имало спречкване между две групи пред местна дискотека и полицаите са се намесили да разтърват младежите.

"Случаят в Плевен е много притеснителен. Полицаят следва да се намеси и да предотврати сбиване. Злоупотребата със сила е крайно притеснителна, ако не е адекватна. Полицаят трябва да се легитимира, когато предотвратява инцидент". Това заяви бившият шеф на СДВР Валери Йорданов. "Каквото е обществото, такива са ни и полицаите. Има обаче правораздавателни органи, които трябва да си свършат работата", каза още Йорданов.  

"Агресията стана част от нашия живот. Полицаите са импулсивни и искат да контролират положението с белезници, на това ги учат. В един момент започват да злоупотребяват със сила. Нека да си спомним случаите на убити от полицаи в САЩ. На тази възраст децата променят поведението си. Авторитетите отдавна не са родителите и учителите, а тарторите на групи. Особено и след употреба на алкохол, се стига до подобни сбивания", коментира психиатърът д-р Веселин Герев. "Случаите са частни. На мен ми прави впечатление колко нормално си говорим за агресията. Ние не възпитаваме децата си да тушират напрежението, а на саморазправа. Провокациите стават след вербална агресия. Затова, моля всички родители да възпитават децата си", каза още психиатърът.