Путин моли за мир – предадени са му условията, чрез посредник

Изтегляне от Украйна, 7-годишна отсрочка за Крим

Владимир Путин

Владимир Путин

Вчера, 10 ноември, на руския президент Владимир Путин са предадени чрез страна-посредник условия за сключване на мир – това се случва за първи път от началото на пълномащабната инвазия, съобщи изданието Диалог.UA. Информацията е позована на влиятелния руски Telegram-канал "Генерал СВР", уверяващ, че има източници в Кремъл.

Според публикацията, Путин лично е инициирал по-рано процес на кулуарни преговори за Украйна с цел да замрази конфликта. Отговорът, получен на 10 ноември, „не поражда съмнения в сериозността на намеренията".

"На Путин са предадени настойчиви препоръки да не отклонява предложението, а „да хване“ този шанс",  пише "Генерал СВР". По данни на изданието, предложението съдържа четири ключови условия.

Първо - пълно изтегляне на руските военни от територията на Украйна, а украинските войски да достигнат своите държавни граници.

По отношение на Крим преговарящите предлагат отстъпка – решението се отлага за след 7 години, но при условие, че островът бъде напълно демилитаризиран, включително като бъде изтеглен Черноморският флот на Русия. На тази територия руснаците да могат да използват само стрелково оръжие.

На територията на Беларус, която сега е участничка в руската агресия, да се създаде 100-километрова демилитаризирана зона до украинската граница – в нея да няма тежки оръжия на руската армия.

Приднестровието се връща под контрола на Молдова.

В замяна на изпълнението на тези условия Русия получава гаранция, че Украйна няма да влиза в НАТО през близките 7 години.

Шест страни са готови да се ангажират с гаранциите за взаимно ненападение и контрола върху спазването на тази договореност, посочва руското издание, като допълва, че предложенията ще се обсъждат активно в Кремъл през близките дни.

Засега информацията не е потвърдена от друг източник.

По-рано Диалог.UA съобщи, че Захарова е отправила към Украйна молба за преговори.  

Превод Faktor.bg