Радев в услуга на руската пропаганда: България отказа военна помощ на Украйна

Президентът на Украйна Владимир Зеленски се оплака, че България е отказала да предостави въоръжение на Киев, съобщи държавната руска агенция РИА "Новости".

Според кремълската пропаганда, Зеленски е направил това на "съвместна пресконференция".

Очевидната манипулация на истината е скрита зад избирателно публикувани изречения от различни разговори и събития от посещението, извадени от контекста.

Удобно е пропуснат и факта, че решението за това дали да бъде дадена военна помощ на една страна в България се решава от правителството и Народното събрание, а не от президента, което прави меко казани несъстоятелни твърденията на прокремълската медия.

Според РИА, президентът Радев е отказал военна помощ с аргумента, че "в настоящия момент е важно да се мисли за проблемите на цяла Европа, а не само за трудностите на Украйна".

РИА пише, че украинският президент е пристигнал в България "тайно, за да обсъди с българския лидер въпроси на отбранителната политика, но се е сблъскал с отказ".

Кремълската медия акцентира върху думите на Радев, че "трябва да се мисли не за победа, а за мир" и не съобщава за нито една от другите срещи на Зеленски с правителството, политическите сили и граждани.

Превод: Faktor.bg