Военното разузнаване уличи близък до ген. Атанасов в опит за вербовка на техни служители

Лидерът на ДСБ се видя като "обвиняем", оправда се със есемес

Венелин Венев, снимка: БГНЕС

Венелин Венев, снимка: БГНЕС

Шефът на военното разузнаване обяви в парламента, че е имало опит за вербовка на негови служители от съветник на Николай Денков (ПП). 

Тази сутрин в парламента имаше изслушване на директора на Служба "Военно разузнаване" (СВР) бригаден генерал Венелин Венев. Поводът - информация за вербуване на военни разузнавачи в кафене "Ларгото" в центъра на София от съветника по национална сигурност на премиера Николай Денков – Веселин Марков.

Вносители са информацията са Хамид Хамид, Станислав Анастасов от ДПС и Делян Добрев от ГЕРБ. Според тях срещата е била "поръчана" от Атанас Атанасов (ДСБ/ДБ) с предложение за кариерно повишаване на разузнавачите в службата срещу лична лоялност в негова полза.

Ген. Венев заяви, че действително е имало опит за вербовка от страна на Марков, но тя не е била реализирана и отказа да даде повече информация по случая. Той посочи обаче, че СВР е подала сигнал в Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), за да изяснят казуса. И оттогава негови офицери са били разпитвани в ДАНС множество пъти заради опита за вербовка, уточни ген. Венев. 

Хамид Хамид попита дали Венев има информация за това дали някоя високопоставена публична личност не се опитва да приватизира дейността на СВР за свои търговски цели. Генералът бе обран в отговора, като подчерта, че не може да отговори релевантно на този въпрос. 

„Не познавам г-н Веселин Марков. Не мога да спекулирам дали с такава цел е направен подобен опит. Не разполагам с такава информация", подчерта Венев. 

В хода на изслушването лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов поиска лично обяснение. Той напомни, че в предходния парламент "Възраждане" също са поискали изслушване на Венев по темата, но тогава тези, които сега го искат - ГЕРБ и ДПС, са гласували против. 

Според партийния лидер изслушването е опит за манипулация на общественото мнение и затова счита, че има право да се защити - в качеството си на "обвиняем". След което прочете, по думите му, есемес, без да каже обаче от кого или на кого е пратен, нито как е стигнал до него:

"Как ти се струва? Не може повече да го търпим този нагъл дърт комунист, честно казано. (...) Миналата година при мен дойде Богданов, пък гномът и дъртите ни ченгета ще ни реформират. (…) Вчера се върнах от Аман. Сега ще приготвя сигнал до прокурора. После има няколко опции, включително неформална среща с малкото полицайче Атанасов. Ако не спре да реформира - пускам всичко до всички медии. (…) Документите, между другото, са явни, за да могат да изтекат в медиите.”

Павела Митова от ИТН попита генерала дали има съмнения, че е бил записван от Атанасов със СРС.

"Не мога да отговоря дали е ползвано СРС или не. Може би трябва да се изкарат нещата докрай - нека се покажат скрийншотове", отговори ген. Венев. 

Борислав Гуцанов от БСП заяви, че е силно притеснен от изнесената от Атанасов информация и факта, че най-вероятно става дума за предполагаем теч на кореспонденция в службите. Лидерът на ДСБ обаче не пожела да вземе повече думата по темата. 

Скандалът избухна преди няколко месеца, след като двама офицери от Военното разузнаване са пуснали писмени рапорти до шефа си, че съветникът на премиера по национална сигурност Веселин Марков, от името на лидера на ДСБ Атанас Атанасов, е провел с тях нерегламентирани срещи и се е опитал да ги вербува да работят за Атанасов, като срещу това ще получат кариерно израстване. 

Тогава стана ясно, че и двамата офицери са преминали през детектор на лъжата. В ТВ предаване Атанасов обясни, че в случая ставало дума за семейни отношения, които Веселин Марков се опитвал да урежда. Но поради извънредното прекъсване на работата на последния парламент, случаят остана неизяснен, въпреки, че „Възражане“ бяха поискали изслушване на шефа на Военното разузнаване.