Росен Елезов: Намеренията на популиста Радев са перманентни служебни правителства и евразийски път към нищото

Вкупом разклатиха и ще клатят държавата до обезкостяването ѝ

Росен Елезов

Росен Елезов

Бойко Рашков е еманация на нравственото и моралното разложение в  страната, възражда съжаленията ми за непроведената лустрация в клетото ни общество

Мрачната агресия на Русия в Украйна и престъпното унищожаване на невинни граждани и деца ни предпазват от крайни проявления на васално унижение към  империята, казва пред Faktor.bg режисьорът

Интервю на Васко Василев


- Г-н Елезов, какво се случва в държавата, защо 2 години след протестите, вдигнатите юмруци и новите лица се намираме в политическа криза?

- България е в перманентна политическа криза още от времето на влачене по корем на уж проатлантическата десница в нозете на марионетния президент с розовото юмруче. Тогава неколцина трезвомислещи субекти, към които имах чест да принадлежа, си навлякохме гнева на водените за носа площадни протестъри, на отровни триади и формирования, като „Стани, ние идваме, изправи се“ и не знам какво си още направи, разнасящи ковчези и бесилки. Спомнете си само какво сториха водачите на бунта, разните Бабикяновци, Минековци и прочие с момчето, понечило публично да упрекне свещената крава Румен Радев за проруската му и антиевропейска позиция. Вой и съпротива на много нива срещаха предупрежденията ни за подмолните действия на „бившия“ слугинаж на ДС, библиотекарски кръжоци, „тръмписти“ сред надигналите гребен елитарни комунисти, щедри дубайски вождове и белградски бежанци, целящи отклоняване на страната от цивилизационния избор – ЕС и НАТО и връщането й в сферата на влияние на Русия. Политическото раздробяване бе очаквано, желано и инспирирано от север, а разрояването с аморфни формирования, целящо предизвикване на политически хаос в страната, бе заслужена награда за вложените хиляди левове, раздавани, както се разбра неотдавна като месечни възнаграждения. (Не)волно Слави-Трифоновата кохорта, променливата промяна, Копейкиновото възраждане, така нареченото ДеБе, ненаказаните-недосегаеми соцкомунисти, а сега и партията на поредния антинатовски генерал Стефан Янев - всички вкупом разклатиха и ще клатят държавата до обезкостяването й. 

- Много рядко се случва съдбата на страната да е заложена за кариерното развитие на едно лице. От сутрин до вечер се говори за Бойко Рашков, това ли е новият „пантеон“ на промяната?

- „Пантеонът“ е храм на деветте божества в древния Рим. По аналогия, Рашков можем да назовем „Пантеон“ на четирите партии от бутафорната коалиция, водена от горгоната на столетницата и от  петото, най-значимо божество, генерал Радев, превърнал го в семиотичен знак за динозавърска непоклатимост на ДС и пременилата се номенклатура в одежди на новата олигархия. Лицето Рашков, сякаш извадено от прашасалата кутия на Пандора - с войнственото насилие над свободната мисъл, с физическата разправа с противниците на режима - един чекист, с чисти ръце и хладен ум, знаме на човешката деградация, истински неумолима бухалка на партията, тоест на партиите, като гледам яростно бранещите го коалиционери, защитили мрачното му кадесарско минало в парламента. Накратко, Бойко Рашков е еманация на нравственото, морално разложение в  страната, което представлява и обуславя, при това дори не визирам ролята му срещу истината за доказване автентичността на „танковата касета“ на колегата Евгений Михайлов. Само при мисълта за този продукт на репресивния комунистически апарат се възраждат съжаленията ми за непроведената лустрация в клетото ни общество.

- „Продължаваме промяната“ и ИТН спечелиха последователно избори в рамките на година, защо тези проекти се срутиха толкова бързо и биха рекорда на други месии като НДСВ например, които ни „спасяваха“ по време на прехода?

- Маргинални, популистки проекти и съмнителни личности, наподобяващи най-силно викащите продавачи на пазара, без значение каква е стоката им, мамещи наивниците, които всъщност предпочитат да бъдат лъгани, защото какво само облекчение е да нямаш чувство за отговорност и усет, че нещата зависят от теб самия. Непростимо бе, че НДСВ реанимира трупа БСП след катастрофата през 90-те и я върна на власт. Същото днес сториха с неокомунистите случайните формирования, завъртени и изхвърлени на върха от тинята на човешкото неведение. 

- Нинова с третия мандат заговори за връщане на изгонените от Петков руснаци и за омилостивяване на „Газпром“. Какви са намеренията на БСП, връщаме ли се отново на стартова позиция в тежка зависимост от Москва и простреляха ли се в крака десните с подкрепата към Рашков и с участието си в правителство със социалистите?

- Като споменавам реанимирания труп на БСП, който не бе „доунищожен“ със забрана в края на 90-те години - с мотиви: войната и геноцида срещу собствения народ, двата опита да се предаде суверенитета ни на чужда държава и превръщането на България в петнадесета съветска република, двата тайни фалита на държавата, опита за насилствена македонизация и предаване Пиринския край на Тито, преименуването и прогонването на турското малцинство и прочие - носители на големия грях днес са ДБ, защото легитимират една откровена антибългарска, антиевропейска и проуска партия, обременена със страховито минало, прокламираща единствения си приоритет – възстановяване на отношенията с империята на злото. При положение, че изходът от кризата естествено е свързан в съюз, разбира се при железни договорни условия, с най-голямата евроатлантическа партия, която е член на ЕНП.  

- Успя ли Русия окончателно да се намести във властта на страната ни с представителите си в парламента и защо продължава носталгията по Москва и по тоталитарния режим на Живков чрез пропутински формации? 

- Колкото и цинично да звучи, мрачната агресия на Русия в Украйна, престъпното унищожаване на невинни граждани и деца, ни предпазват от крайни проявления на васално унижение пред враждебната на страната ни империя и трябва да сме благодарни за това на украинските герои. И да изпратим най-сетне, последни в ЕС, оръжие на този изстрадал народ. Проявление на това са и изгонените руски шпиони. В жизнена необходимост се превръща лишаване на правата за сдружаване на пропутинските формации, като това на Копейкин, които откровено са враждебни на националните идеали и интереси. А колкото до слепите носталгици по онова мракобесно време, след като и последният от тях, роден в несвобода, си отиде от този свят, подобно размотаваните с десетилетия от Моисей в пустинята, едва тогава ще постигнем Обетованата земя, първо в себе си и после в единение с всички. 

- Каква е ролята на Румен Радев в целия сюжет, който се разиграва от 2 години насам, какви са намеренията на президента? 

- И за втора група в детската градина е ясно що за птица размахва черни крила в президентството. Намеренията на този откровен популист, слуга на чужди интереси, не са за политическа хармония и изход от кризите, а напротив - точно каквито бяха и преди две години: дестабилизация, финансова несигурност, бунтове, неуспешни избори, фрагментирани парламенти, провалени мандати, перманентни служебни правителства и евразийски път към нищото…