Росен Йорданов: Лидерството на Петков е силно разклатено, все повече прилича на манифестиращ жертвен агнец

„А“ отборът е поставен пред големи рискове, в пълна сила влязоха във фазата на противопоставянето, смята още социалният психолог

Росен Йорданов

Росен Йорданов

Обратното броене за премиера и за президента определено продължава. Президентът не знам дали ще стигне до някаква форма на предсрочно освобождаване, но премиерът, като гледам, все повече заприличва на манифестиращ жертвен агнец, който може би пръв ще бъде хвърлен на масите, ако се случи нещо. Това казва в интервю за обзора на деня на радио „Фокус” социалният психолог Росен Йорданов.

По думите му издава го неговата нервност.

„Тъй като основният въпрос в момента, е „Какво му става на Киро?“ – ако ми позволи, "просто Киро", използваме този израз. Всъщност все повече хора, дори и най-запалените му фенове, си задават този въпрос – какво му става. Защо той все повече затъва не просто в блатото на лапсусите и на изказванията тип нонсенс, но и в, бих казал, перфидни, агресивни твърдения и изказвания, които не само издават лош вкус, но издават и друга природа, която се крие зад опаковката на приятната усмивка. Когато някой каже „слагаме си наши хора“ или пък, че „ще правим арести“, някак звучи доста заканително и доста агресивно, макар и опаковано пак в някакви оправдателни обяснения за това, какво е имал предвид и какво не е имал предвид. И ние имаме изказване, което после трябва да бъде тълкувано“ аргументира позицията си психологът.

Според Росен Йорданов все повече „излизаме от фазата на забавлението, защото злободневието ни притиска все по-сериозно. Неговите преки наблюдения от колеги и от други известни лица, анализатори, с които са коментирали, пък и с хора, с които работя, и такива от реалния бизнес, няма нито един човек, който да е оптимистично настроен като премиера. Повечето се тревожат за плащане на сметки, за това как ще плащат заплати на хората и т.н., и т.н. Това са си истински, реални проблеми. Така че тези неща издават цялата тая симптоматика. 

„Да, в началото изглежда забавна, някой може да се сърди на зевзеците, които вече буквално задръстиха интернет пространството с всевъзможни шеговити снимки, клипове и т.н. за премиера, но това издава страх, това издава уплах, който вероятно е заседнал в душата на премиера..“, коментира Йорданов.
Той счита, че е много елементарно да разсъждаваме, че всичко опира до г-н Петков. Той няма такова реално влияние, колкото му се предава чрез публичните коментари на неговите публични изяви. А всъщност, властта е многолика, има много силно изразени симптоматика на това, че „А“ отборът така е структуриран, такъв тип действия и поведение, груповата динамика е такава, че има много, много рисковани подводни камъни, които да зададат бърз разпад. 

„Много, много сериозна симптоматика. Имам предвид, че мина фазата на разчупване на ледовете, на ориентация, на адаптация към реалността много бързо. Празниците свършиха, следва според теория на практиката етапът на противопоставянето в групата. И аз забелязвам много типични характерни черти на това – такива сепаратистки тенденции в кабинета – всеки си укрепва властта в собствено феодално имение…Лидерството е много сериозно поставено под въпрос. Нека да не забравяме, че вътрешен план и от външен има много претенции за лидерство. Като се започне от демиурга на този кабинет, нашият предишен и настоящ президент, и се мине през партийни централи и през различни по-тъмни кътчета, населени с олигарси и всякакви други влиятелни фигури. Така че не мисля, че властта е толкова еднозначна. При липсата на лидерство в една група, в „А“ отбора е много сериозен проблем. Той може да доведе до много сериозни проблеми с отношенията в групата, в морала на групата, в способността да постига цели. Аз лично виждам, че поведенията, които са ориентирани към - това пак е термин от груповата психология и изследването на груповата динамика в малките групи - поведенията, ориентирани към постигане на задачата са твърде малко, за да съм спокоен, че тази група, този „А“ отбор има солидно бъдеще“, посочва социалният псиолог. 

Росен Йорданов обяснява още, че има 3 типа поведение винаги в едни екипи. „Това са: поведение, ориентирано към постигане на задачи и цели, решаване на задачи, цели и проблеми, поведение, ориентирано към поддържане на груповото взаимодействие, и задоволяване на индивидуални изяви, интереси и индивидуални изяви…При нас в „А“ отбора (както го нарече премиерът), в „А“ отбора доминира третото по-сериозно отчетливо, като се започне от личните мнения и се стигне до какво ли още не. Много малко се прави по отношение на поддържане на груповата кохезия…На всичко отгоре имаме и хора, които имат много разнообразен групов опит. Има хора, които идват от и бюрократичните, и по-йерархичен, по-субординиран тип организации, с афинитет към формалностите, има хора, които пък са обратно, със съвсем друга посока – антисистемни,  конформисти, хора, които настояват на мнението на малцинствата и т.н. Тоест, всички тези предпоставки поставят „А“ отбора пред големи рискове, те в пълна сила влязоха във фазата на противопоставянето. Ако оцелеят, а аз смятам, че ще оцелеят най-малко до формирането на бюджет, и да изчакат да видят падането там на мораториума и ефекта на цените, може да има етап на илюзорната сплотеност, който обаче е най-опасният от всичките за един екип“ коментира Йорданов.