Росица Матева: Ще се гласува зад параван, ще се заснема всичко до подписването на протоколите

Отделни урни за машините и за хартиеното гласуване

Росица Матева

Росица Матева

На предстоящия вот на 2 октомври ще се заснема не само преброяването на гласовете, но и попълването на протоколите, и тяхното подписване от членовете на секционните комисии.  Това заяви пред БНТ Росица Матева, говорител и заместник-председател на ЦИК.

В случай, че в някоя от секциите се получи срив с директното излъчване на изборния процес, ще се прави видеозапис, който ще бъде публикуван в мрежата.

Всеки гласуващ в секция, в която има над 300 избиратели по списък, ще може да избира дали да гласува с хартиена бюлетина или с машина.

"Другото по-различно сега - за първи път, което се случва е, че всъщност избирателя, който избере да гласува с хартиена бюлетина, няма да влиза в кабина за гласуване. Ще бъдат обособени две места за гласуване в тези секции и там, където ще се гласува с хартиени бюлетини ще бъде поставен параван, който ще осигурява тайната на вота. Тъмна стаичка вече няма да има. Параванът ще бъде непрозрачен и достатъчно висок, за да запазва тайната на вота." - поясни Матева.

По отношение на гласуването с машина тя уточни, че машинната бюлетина ще бъде почти идентична с разписките, които отпечатваха машините при предишни избори.

"Законодателят реши, че разписката ще се казва бюлетина от машинно гласуване. Тя трябва да бъде със съдържанието на разписката. Бюлетината за машинно гласуване, отпечатвайки се от машината, ще има почти идентичното съдържание с разписката, а именно: ще пише бюлетини от машинно гласуване, номера на секцията, номера на машината, името и номера на партията или коалицията, за която е гласувал избирателя и името и номера на кандидата, ако е избрал да гласува с преференция. Не отпечатва истинска бюлетина, но ще се визуализира на екрана така, както е било досега." – коментира Росица Матева.

Ще има отделни урни за бюлетините от машините и от гласуването с хартия – те ще бъдат еднакви,  прозрачни, с надписи за вида гласуване.  

В случай, че някой от избирателите пусне бюлетината си в погрешната кутия, в ЦИК има разбиране, че при отварянето на урната, бюлетината трябва да бъде отделена и гласът да се отчита като действителен.

По думите й, ако секционните комисии не бързат с попълването на протоколите, не би трябвало да има грешки в отчитането на данните.