Ростислав Начев: Висококачествените и предизвикателни проекти са ДНК-то на Ноубъл Хаус, благородство е да строиш бъдеще

Всеки проект е нова възможност да демонстрираме нашите способности, опит и умения, казва пред Faktor.bg собственикът на компанията

Ростислав Начев

Ростислав Начев

Интервю на Мая Георгиева

Собственикът на Ноубъл Хаус Ростислав Начев е кален в традицията на строителството още от 12-годишен, а тази страст той превръща в един от най-успешните бизнеси в България. Хиперактивен и креативен, той мисли, разговаря с впечатляваща енергичност и с единственото условие всички негови думи да бъдат реализирани с прецизност и бързина. Той не е от хората, които кроят планове без перспектива, а е мъж на действието, с авторитет и размах, лично ангажиран на всички нива в своята компания. 

- Господин Начев, каква е тайната на Вашия успех? 

- Има два типа хора - тези, които поемат рискове, работят с хъс и с жажда за успех, въпреки трудностите, и другите, които калкулират колко дават от себе си и колко печелят от това.

 Аз съм от първите и считам, че съм това, което американците наричат „the real deal“ !

Не пестя и секунда от времето си, за да изградя проекти със стойност и качество до най-малките детайли. Нямам работно време, защото моята работа е страстта на моя живот и наред с моето семейство и приятели, тя е най-големият ми стимул в ежедневието.

Извода е, че трябва да обичаш това което правиш и то с цялото си сърце, за да му се отдадеш напълно и да желаеш да бъдеш най-добрият! 

- Каква е визията Ви за Ноубъл Хаус?

- Никой не знаеше името ни, когато за първи път влязохме в индустрията и беше трудно да продадем нашите професионални ценности. Сега нашите клиенти реално изживяват проектите ни, оценяват нашия подход и фокус върху качеството от първа ръка, и можем да сравняваме и оценяваме това, което имаме и предлагаме с фирмите от най-високо ниво в България. 

За мен не е изненада, че сме успели да стигнем до тази позиция за толкова кратък времеви обхват, тъй като занапред искаме да си партнираме с повече професионалисти, които имат мащабни амбиции каквито са нашите, свързани с това да променяме и облагородяваме лицето на жилищни, търговски и смесени сгради, така че да създадем стандарти за Български комфорт в София и в цяла България. 

За мен е изключително важно да оценим преимуществата на ежедневието в България, българската природа и начин на живот, без да се втренчваме единствено в негативите. 

Да се живее в България има комфортни предимства и известна свобода дори в съжителстването и в кварталният живот, която е по някакъв начин избледняла в много европейски страни и целта ми е да облагородя с моята работа всеки един аспект от тези предимства. 

- Лесно ли е да не се отказваш да правиш това, което създаваш в България и в динамичната епоха, в която живеем?

- Нито аз, нито екипът ми се плашим толкова лесно пред по-сложни ситуации или проекти. Животът е динамика и за да не се отказваш пред предизвикателствата на времето и на професията трябва да се изправяш пред тях и да си готов на всичко!

Всеки проект е нова възможност да демонстрираме нашите способности, опит и умения, всяка новосъздала се обстановка е изпитание, в което ние можем да покажем нашата гъвкавост, амбиция и адаптивност.

Аз съм честен с моя екип и те са честни с мен. При всякакви обстоятелства заедно инвестираме енергия и емоции в бъдещето на нашите клиенти, техния уют и мечти, свързани с техните домове. За да не се отказва човек, също трябва и упорство, само с талант не се постига всичко. Затова ние сме концентрирани, организирани, внимателни и стратегически работим от раждането на дадена идея до завършване на проект.

- Вие имате изключителен опит, тъй като сте трето поколение строител. Освен на това, на какво друго се дължи огромното доверие, което Ви гласуват директно Вашите клиенти? 

- Умения до известна степен могат да се преподават, но ще цитирам големия български художник Златю Бояджиев. Когато го питат защо няма ученици, той отговаря : „На четка мога да ги науча, но душа не мога да им дам!“

Не можете да принудите някой да Ви гласува доверие, а ние печелим и се стараем да заслужим доверието на нашите клиенти ежедневно! Всеки наш жест е ориентиран в тази насока.

С отношение, с внимание, с честност, с професионализъм и достъпност. Това, което се нарича морал, е значима и неразделна част от начина, по който работим в Ноубъл Хаус. 

Прекарвам много време и усилия с настоящите служители и потенциални кандидати, оценявайки какво мотивира всеки човек и какви ценности носи със себе си, вместо да се съсредоточавам само върху техните технически възможности. Тези съвкупности от качества и умения пренасяме както в нашето строителство, така и във връзката с клиентите ни, която за нас е безценна на чисто човешко ниво.