Русия остана само с 3 от общо 13 бойни кораба край черноморския бряг на Украйна

Само 3 от общо 13 руски бойни кораба са останали край черноморския бряг на Украйна. Те са били подготвени за завладяване на южното крайбрежие на страната

Това съобщи говорителят на украинския военноморски флот Дмитро Плетенчук. Последният поразен военен кораб е "Константин Олшански", който преди 10 години е бил откраднат от руснаците при завладяването на Кримския полуостров. Той е станал мишена на украинска противокорабна ракета "Нептун", която го е направила неизползваем.

Корабът "Константин Олшански" е бил закотвен 9 години в Севастополския залив и е бил използван за резервни части на други военни плавателни съдове. Преди година обаче руснаците решили да го ремонтират и да го пуснат да плава, за да компенсират морските си загуби.

"И на 10-ата година от войната разбраха, че им липсват големи десантни кораби от този тип, и беше решено да го възстановят", каза Плетенчук.

Напоследък бяха ударени разузнавателния кораб "Иван Хурс", както и още два големи десантни кораба - "Ямал" и "Азов".

"На 24 март, освен големите амфибийни кораби "Ямал" и "Азов", украинските отбранителни сили успяха да ударят разузнавателния кораб "Иван Хурс" и големия амфибиен кораб "Костянтин Олчански", заявиха украинските военноморски сили във Фейсбук.

Киев също обяви, че е ударил корабите "Ямал" и "Азов", както и комуникационен център и друга инфраструктура, принадлежаща на руския Черноморски флот.

За две години руска инвазия силите на Киев успяха да оттеглят мощния руски флот в Черно море с помощта на ракети и морски безпилотни самолети, което позволи да се отвори отново морски коридор за износ на украински зърнени култури напук на заплахите за бомбардировки.

В началото на февруари украинските военни твърдяха, че около една трета от руските военни кораби са били "обезвредени" в района.

В началото на март украинският президент Володимир Зеленски се поздрави след успешна атака срещу руски кораб, като заяви, че "в Черно море няма убежище за руските терористи и никога няма да има".

Докато Киев може да се похвали с успехи срещу руския флот, армията му страда на сухопътния фронт, където изпитва жесток недостиг на оръжия и боеприпаси в лицето на руските сили, които се възползват от ситуацията, за да набират сила, въпреки големите загуби на хора и техника.