Русия ще пести от новогодишни фойерверки, за да пренасочи пари към фронта

Властите в няколко руски града отмениха фойерверките и обещаха да изпратят пари на фронта, вместо да купуват новогодишна украса, съобщи Радио Свободна Европа.

Различни официални лица обещаха да намалят традиционните празнични тържества, за да закупят военно оборудване за снабдяване на продължаващата инвазия на Русия в Украйна.

Кметът на Сочи Алексей Копайгородски заяви, че средствата, отделени за фойерверки, ще бъдат пренасочени към руската армия. Той също така призова местния бизнес и жителите да последват примера му.

„Това ще бъде най-добрият подарък за нашите сънародници на фронтовата линия", каза Копайгородски.

Андрей Кравченко, кметът на Новоросийск, също обяви, че неговият град ще отмени новогодишните си фойерверки и ще използва спестените пари, за да изпрати оборудване на фронта. Планинският град Налчик обеща да не купува нови празнични украси тази година. Градските власти планират да използват отново декорации от минали години.

Подобни планове има в цяла Русия, включително Волжски във Волгоградска област, Владикавказ в Северна Осетия-Алания и южния регион Ставрополски край.

Миналата година Business Insider съобщи, че много руски градове са отменили новогодишните тържества, за да пренасочат пари към военните през първата година от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Властите в Москва и Санкт Петербург отмениха празничните фойерверки.

Вениамин Кондратиев, губернатор на Краснодарския край, заяви, че фойерверките са били забранени в региона през 2022 г. Той призова жителите да не изстрелват фойерверки по време на тазгодишните празници, но заяви, че демонстрациите няма да бъдат напълно забранени.

През 2024 г. Русия планира да изразходва около една трета от бюджета си за военни цели. Финансирането на войната на фона на унищожителните западни санкции и нарастващата инфлация постави руската икономика под огромно напрежение./БГНЕС