Шефът на руската Дума размаха пак "плашилото" НАТО, отправя страховити заплахи

Вдалимир Путин и Вячеслав Володин заговорничат

Вдалимир Путин и Вячеслав Володин заговорничат

Разполагането на бази на НАТО във Финландия и Швеция няма да защити тези страни, а напротив - ще изложи на риск жителите на градовете, в които ще бъде разположена военната инфраструктура. Това написа в канала Телеграм председателят на Държавната дума Вячеслав Володин, цитиран от ТАСС.

Тази поредна опорка на високопоставен служител на Москва е напълно в съответствие с обичайния наратив на Кремъл, че НАТО е най-голямата заплаха за целостта и суверенитета на Русия. Придържайки се към пропагандната политика на путинския режим, Володин се опитва да опровергае кмета на финландския град Лапеенранта, който в свое изявление е категоричен, че членството на Финландия и Швеция в Алианса ще гарантира сигурността на двете държави. 

„Това е погрешно. В случай на военни действия на първо място се поразява военната инфраструктура на противника", изтъкна председателят на Държавната дума, които звучат като манипулация и откровена провокация. Нейната цел е да сплаши двете скандинавски държави, като за пореден път Русия се опитва да притисне НАТО в ъгъла, пренебрегвайки факта, че Алиансът е отбранителен съюз и присъствието на негови структури по никакъв начин не представляват заплаха за която и да е било страна. 

Припомняме, че на 18 май Финландия и Швеция подадоха молби за присъединяване към НАТО. На срещата на върха на алианса в Мадрид министрите на външните работи на Турция, Швеция и Финландия подписаха меморандум в присъствието на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, с който се премахнаха всички пречките от Анкара за присъединяването на скандинавските страни към алианса.

Само преди броени дни руският президент Владимир Путин заяви, че "членството на Швеция и Финландия в НАТО не безпокои Русия". Той обаче подчерта в анонс, че "със сигурност това ще предизвика напрежение", без реално да има никакви конкретни основания за подобни внушения.

"Ние нямаме такива проблеми с Финландия и Швеция, каквито за съжаление имаме с Украйна. Нямаме териториални спорове, няма нищо, което би могло да ни безпокои от гледна точка на приемането на Финландия и Швеция в НАТО. Ако искат, моля. Само трябва ясно да разберат, че преди това не е имало никакви заплахи за тях, а сега в случай на разполагане на военни контингенти и инфраструктура, ще бъдем принудени да отговорим реципрочно и да създадем същите заплахи за териториите, от които са отправени заплахи към нас. Това е очевидно. Те не разбират ли това? Всичко между нас вървеше добре, сега ще има напрежение, това е очевидно, без това е невъзможно. Повтарям, ако за нас има заплаха."