Русия отказа на ООН достъп до украинските военнопленници

Организацията разполага с доказателства за жестоко отношение

Русия отказва достъп до украинските военнопленници на мисията на ООН по човешките права в Украйна, съобщи днес в Женева шефът на мисията Матилда Богнер, цитирана от Reuters..

Посочва се, че организацията разполага с доказателства за жестоко отношение към бойци от Въоръжените сили на Украйна – това е равносилно на  военно престъпление.

Същевременно наблюдателите на ООН имат безпрепятствен достъп до местата, където са задържани руски военнопленници в Украйна.

"Руската федерация не предостави достъп до военнопленниците, които държи на своя територия или на окупирани от нея територии. Още по-тревожно е това заради мъченията и жестокото отношение към военнопленниците от страна на Русия." – заяви Богнер.

По думите й, украинските военни биват подлагани на т. нар. процедура по "посрещане", при която ги принуждават да вървят или да бягат между редици руски надзиратели, които ги бият. Нанасят им побои и при влизането в затворническите помещения.

Екипът на ООН разполага и с информация за инфекциозни заболявания в колонията в Оленовка, където държат украински бойци. Става дума за хепатит и туберкулоза.

Богнер призова Русия да освободи по хуманитарни съображения четири бременни жени от ВСУ, намиращи се в руски плен на окупираните територии.

Превод Faktor.bg