Руските сили убиха грузинец близо до границата с Южна Осетия

Жозеп Борел осъди стрелбата

Южна Осетия, снимка: архив

Южна Осетия, снимка: архив

Руски граничари застреляха грузински гражданин на 6 ноември близо до границата с подкрепяния от Москва сепаратистки регион Южна Осетия, съобщи грузинският министър-председател Иракли Гарибашвили, предаде „Политико“.

"Инцидентът още веднъж потвърждава трудната среда за сигурност на място и говори за тежките последици от окупацията", заяви Гарибашвили в изявление.

След провокирната от Русия война между двете страни през 2008 г. Русия едностранно призна Южна Осетия - руските сили са разположени том от 90-те години на миналия век - както и региона Абхазия, и оттогава заплашва да ги анексира.

Висшият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел осъди стрелбата.

"ЕС категорично осъжда убийството на грузински гражданин и задържането на друг от руските граничари в Кирбали", написа Борел в X, като добави: "Призоваваме за незабавно освобождаване."

Грузия подаде молба за членство в ЕС през март 2022 г. заедно с Украйна и Молдова - но за разлика от другите две държави тя не получи статут на кандидатка и от нея беше поискано първо да осъществи редица реформи.

Тази седмица Европейската комисия трябва да вземе решение по кандидатурата на Грузия за членство и се очаква да ѝ предостави статут на кандидат за членство, въпреки опасенията относно проруските тенденции на управляващото правителство и съдбата на бившия президент Михаил Саакашвили, който е в затвора и със силно влошено здраве. /БГНЕС