„Сърбия 2025“: Програмата на Вучич, която изобщо не съществува

Александър Вучич

Александър Вучич

Новото правителство на Сърбия трябва да продължи да работи по изпълнението на програмата „Сърбия 2025”, заяви министър-председателят Ана Бърнабич. Тази програма, която беше представена в края на 2019 г., според официални изявления, имаше за крайна цел заплата от 900 евро и пенсия от 450 евро до края на 2025 г. В обръщението на премиера параметрите бяха леко променени. Бърнабич подчерта, че всички изброени от нея проекти са „начин за постигане на поставената цел до 2026 г. средната заплата в Сърбия да бъде 1000 евро, а средната пенсия да бъде 500 евро. "

Дали авторите на програмата „Сърбия 2025” са преценили, че днес се справяме по-добре, отколкото преди почти три години, или премиерът сама е вдигнала летвата със 100 евро, е трудно да се каже, защото няма официално публикуван документ, в който да бъдат изброени целите и инструментите за тяхното постигане, така че е невъзможно да се сравни дали има промени в планирането или изпълнението, пише в коментар на вестник „Данас”. Министър-председателят изброи всички инфраструктурни проекти, 12 от които с обща дължина около 500 километра, и изтъкна инвестициите в образованието, науката и иновациите, които ще повиши допълнително конкурентоспособността и производителността на сръбската икономика.

Всичко това трябва да даде възможност за достигане на целевите заплати и пенсии. И сега, както и през 2019 г., експертите нямат много положително мнение за програмата, която е невъзможно да се види и която цели номинални суми, дори и в евро. Според Петър Джукич, професор в TMF, тази програма напомня следкризисния модел за икономически растеж и развитие на Сърбия за периода 2011-2020 г., разработен по време на управлението на президента Борис Тадич.

„Това беше партиен документ, който беше представен като правителствен. Така и тази програма е приета от партийните органи и представена като правителствена, защото това правителство усъвършенства всички неинституционални форми на планиране и прилагане на икономическата политика“, припомня Джукич и допълни, че партийните органи се идентифицират с държавата. Той посочи също, че в тези планове са използвани номинални, а не реални размери, което прикрива действителната ситуация. „Целта е номинални заплати и пенсии в евро, а еврото сега губи 10% годишно от стойността си. Освен това имаме фиксиран обменен курс, който изкуствено повишава тези номинални стойности. Ако искат, догодина може да намалят стойността на еврото наполовина, така че заплатите да се удвоят в евро. Просто няма да покаже реален растеж“, обяснява Джукич.

В презентацията си Бърнабич посочи, че средната заплата е повече от 600 евро, а до края на годината ще стане 700 евро. Джукич отбелязва, че това може да се случи и че това е 15% увеличение, но истинският въпрос е колко стоки можете да купите с тези пари. „Статистиката показва, че тази година имаме реален ръст на заплатите, но виждаме около нас как издръжката на живота рязко се покачва. Това е статистически факт, който не трябва да означава нищо в реалния живот“, отбелязва Джукич, като добавя, че не се споменават загубите в публичните компании или колко струва издръжката на парадържавните органи, различни агенции и т.н.

За икономиста Саша Джогович тази програма се свежда до популизъм и демагогия. „Какви книжа и документи? Важно е да звучи добре за обществото, да се увеличи или поне да се запази сегашната обществена подкрепа. И дали нещо е обещано и завършено за една или пет години, дори няма значение“, смята Джогович. Той отбелязва още, че премиерът дори не трябва да говори за 2025 г., когато управлението ѝ е ограничено до следващите избори след година и половина. „Тя трябва да каже, че това е преходно правителство, чиято цел е да запази „статуквото“ до следващите избори. До 2025 г., ако тази цел се сбъдне или бъде пропусната, за нея няма да има значение, защото тя няма да понесе отговорността. И не знам какво могат да направят министрите за година и половина, особено новите министри. От проектите може да продължат да изпълняват някои вече започнати.”

„Възниква въпросът защо някои хора се съгласяват да бъдат пионки и се съгласяват да влязат в правителството за 1,5 години, въпреки че знаят, че нищо не могат да направят. Предполагам, че е въпрос на почтеност“, завършва Джогович. Когато „Сърбия 2025” беше представена три дни преди края на 2019 г., беше обявено, че в рамките на програмата ще бъдат инвестирани 14 млрд. евро, от които 5 млрд. евро ще бъдат инвестирани в пътна инфраструктура, 3,3 млрд. евро в изграждането на железопътна мрежа , включително метро, а след това по 200 млн. евро в инфраструктурата на селското стопанство и туризма. Освен това бяха обявени инвестиции в спортни стадиони и 600 млн. евро в здравеопазването.

Междувременно с енергийната криза се появиха нови проекти, така че през октомври Вучич обяви инвестицията от 12 млрд. евро през следващите шест години, като най-големите проекти са ВЕЦ „Джердап 3” и ТЕЦ „Бистрица”, както и петролопровод до Унгария. През август средната заплата в Сърбия е била 75 282 динара или 640 евро. От началото на годината заплатите номинално са се увеличили с 16,5 %, а реално с 2,9 %. /БГНЕС