Москва тиражира фейкове, за да шантажира Запада и НАТО

САЩ отрича ядрена подводница да е навлизала в руски териториални води

Вчера руското министерство на отбраната съобщи за инцидент, при който са "използвани съответните мерки", за да бъде прогонена американска подводница.

Според съобщението ядрената подводница е навлязла в руските териториални води по време на провеждащо се от РФ учение в близост до острова Уруп, Южните Курилски острови.

От РФ съобщиха, че след като първото предупреждение е било игнорирани, са предприети ответни и съответни мерки от страна на фрегата "Маршал Шапошников", без да  уточняват какви са били те.

Министерство на отбраната на САЩ категорично отрича да е имало инцидент с подводница във водите в близост до Курилските острови.

Американска подводница не е навлизала в руски териториални води, а е извършвала преместване само в международни води, се посочва в съобщение на Пентагона.

Министерството заявява: Тезата на Русия за проведена от нас операция в нейни териториални води не е истина. Изявлението е на командващия Индо-тихоокенския корпус Кайл Рейнс. В изявлението се посочва, че се осъществяват от американските сили в района полети и морски операции единствено и само в международни води и небе, които са  напълно безопасни и не застрашават националната сигурност на никого.

В тазе смисъл, информацията на министерство на отбраната на РФ се оказа класически фейк, който очевидно преследва конкретни цели. В тази нажежена международна обстановка заради кризата в Украйна и категоричните позиции на САЩ и НАТО, Москва отново се опитва да прави пропагандни внушения, провиждайки в нейните опоненти "агресори", които са заплаха за националната сигурност на Русия. Така Кремъл се опитва да шантажира Запада и да прикрива своите намерения към Украйна. Отричайки постоянно пред света, че не се готви за военни действия, Русия не дава обяснение нито защо сериозните военни сили са изпратени на границата Русия-Украйна, нито за водените бойни учения, които провежда съвместно с Беларус.