Шпионки-съблазнителки работели за ЩАЗИ в проекта "Ромео"

Когато през 80-те години вкарали Ханс Шулце в затвора в комунистическа Източна Германия, а по-късно го освободили,  той изобщо не подозирал, че някога  отново ще се върне там. Ала станало точно така. Днес всекидневно отключва вратата на своята килия, за да покаже на туристите какъв е бил животът в затвор на тайната полиция на ГДР ЩАЗИ.

 Западногерманецът Шулце, който бил представител на химическа компания на Изток, пътува през 1986 г. за панаира в Лайпциг, но спира в автосервиз и уж случайно се запознава с една интересна източногерманка. Шулце е очарован от добре облечената красавица и не след дълго те започват връзка, която за него завършва в килията на ЩАЗИ.

Измерението "Изток-Запад" на тези любовни  отношения е  вълнуващо, но и до ден-днешен той не е сигурен дали тя наистина го е обичала, или просто го е използвала, пише Ройтерс.  Ние сме сигурни, че за любов не може да става и дума.

"Не знаех, че тя е нещатен информатор на Щази", казва 66-годишният Шулце, който сега е екскурзовод в затвора "Хоеншонхаузен" в Източен Берлин, където е лежал преди три десетилетия. "Едва по-късно, когато бяха повдигнати обвинения в шпионаж, всичко започна да изглежда по друг начин", добавя той. Тези истории на съблазняване, двуличие и предателство, характерни за шпионажа в епохата на Студената война, сега отново са във фокуса на вниманието в навечерието на 30-годишнината от падането на Берлинската стена на 9 ноември, довело до обединението на Германия. Известно време, след като вече имал връзка с жената, Шулце разбрал, че нейният съпруг - с когото били разделени - работи в Щази. Цялата картина обаче се изяснила едва когато през 2009 г. медии съобщили за досиета й в Щази. Под ръководството на директора си Маркус Волф Щази се усъвършенства в използването на т.нар шпионите "Ромео" - агенти, които с чар и хитрост хващали в примката си източници на ценна разузнавателна информация.