Скандал! Новият Star Trek откраднал шрифт на пловдивчанин

Шрифтът Arkitech на пловдивския графичен дизайнер Иван Филипов е използван без позволение в новия сериал Star Trek: Picard, съобщава "Марица". Първият епизод от поредицата излезе на 23 януари. Тя е продуцирана от гиганта CBS all access.

Шрифтът се появява под формата на текстови съобщения в една от лабораториите от 24. век, показани във филма. "Един приятел казваше: Шрифтовете са като децата - можеш да си ги познаеш в тълпата. Бях изненадан да видя Arkitech в сериала, защото никой от компанията не се е свързвал с мен", обясни Филипов.

Пловдивският дизайнер е автор на много шрифтове, които станаха световноизвестни през годините. Най-известните са Red October, Konstruktor и Multicolor Vector Typeface. Първият се появява на обложката на албум на Риана преди 10 години, в "Трансформърс 3" и в "Бесни страшни пенсии". Китайската Huawei и TDK също са купували негови шрифтове. Иван Филипов е предоставил шрифтовете си да бъдат изтегляни безплатно, ако са за лична употреба. Авантата обаче не важи за корпорациите.