Скопие с пореден фалшификакт - този път за македонците с българско гражданство в РСМ

Властите в РСМ публикуваха информация, че според последното преброяване на населението в страната през септември 2021 г. броят на лицата с македонско и българско гражданство е 19 645, 165 от преброените са само български граждани.

Преброяването на населението в РСМ се проведе в периода между 5 и 30 септември и според публикуваните от Държавния институт по статистика първоначални данни, броят на българите там беше едва 5 304 души, припомня БГНЕС. Българските сдружения и политическите партии оспориха достоверността на данните, разпространени в присъствието на премиера Димитър Ковачевски.

Не е известно как в рамките само на няколко месеца властите в Скопие решиха да променят броя на сънародниците си, които притежават и български паспорт.

По данни на българското Министерство на правосъдието, за последните 15 години броят на македонците с български паспорти е 86 655 души, като през 2020 и 2021 г. броят им е в пъти по-голям от този в предишни години. Само през 2020 г. техният брой е над 9 000 души, а през 2021 г. е 7 692, заявиха от Министерство на правосъдието.

Остава без отговор въпросът къде, според Скопие, са останалите десетки хиляди македонци с български паспорт? Дали са укрили от страх тази информация пред преброителите и защо, след като македонското правителство твърди, че всички граждани в РСМ са третирани еднакво, или пък данните са били променени преди публикуването на окончателните резултати? Смятаме, че Скопие дължи отговор и по тази тема. /БГНЕС