21 Декември, 2025

Сладкиш с грис от тефтера на баба

Сладкиш с грис от тефтера на баба

снимка: sakarnews.info

Сладко изкушение и за най-претенциозния вкус

Необходими продукти: 

яйца - 3 бр.
захар - 110 г
олио - 130 мл
кисело мляко - 400 г
пшеничен грис - 220 г
брашно - 200 г
бакпулвер - 1 бр. (10 г)
стафиди - 100 г
ванилии - 2 бр. (общо 0.04 г)

За сиропа:
захар - 400 г
вода - 800 г
лимон - 0.5 бр. сока и кората
конфитюр от кайсии - 3 с.л. за намазване
кокосови стърготини - за поръсване

Начин на приготвяне:

Започнете със сиропа, като смесите всички съставки за него и варите 5 минути, след което оставете да се охлади напълно.

Смесете пресятото брашно, пшеничния грис, бакпулвера и стафидите, разбъркайте.

В купа разбийте яйцата със захарта, добавете олиото, киселото мляко, ванилиите, като след всеки добавен продукт разбивате сместа за по 1-2 минути.

Прибавете смесените сухи съставки поетапно, като разбърквате с шпатула.

Сипете сместа в правоъгълна тава, намазана леко с олио и поръсена с брашно. Печете на 180 градуса за около 35-40 минути.

Нарежете на парчета, на желаните от вас размери и залейте горещия сладкиш със студения сироп. Намажете сладкиша с конфитюра и поръсете с кокосови стърготини.

Чудно вкусен и малко позабравен сиропиран сладкиш от старите тефтери.

(източник: recepti.gotvach.bg)

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза