След две години власт на талибаните, афганистанските жени останаха без права и свободи

Днес се навършват две години от както Кабул бе завзет от талибаните. Тез поеха контрол над Афганистан на фона на оттеглянето на САЩ от страната след близо 20 години битки.
Талибаните, които не са признати от повечето страни по света, обявиха този ден за национален празник. Денят е „пълен с чест и гордост за афганистанците“ заяви заместник-говорителят на талибаните Билал Карими пред CNN.

„Афганистан беше освободен от окупация. Афганистанците успяха да си възвърнат страната, свободата, правителството и волята. Единственият начин за решаване на проблема е разбирането и диалогът. Натискът и силата не са логични, ” добави той.

Но празнуването е последното нещо, което много афганистански жени искат да направят, тъй като животът им под талибанското управление става все по-репресивен и брутален.
И нещата могат само да се влошат, предупреждават активистите. Намаляването на чуждестранната помощ означава, че милиони афганистанци се борят със сушата, глада и болестите.

„Вече няма такова нещо като свобода на жените“ казва Махбуба Серай, афганистанска активистка за правата на жените и номинирана за Нобелова награда за мир за 2023 г.
„Жените в Афганистан бавно се заличават от обществото, от живота, от всичко – техните мнения, гласовете им, мислите им.“

Радикална ислямистка група на талибаните управляваше Афганистан през 90-те години. Когато поеха властта през 2021 г., първоначално се представиха като по-умерена версия на предишното си аз. Дори обещаваха, че жените ще могат да продължат образованието си до университета.

Но оттогава тези обещания не са спазени и вместо това, бяха затворени всички средни училища за момичета. Наложена бе забрана на жените да посещават университет, да работят в НПО, включително Организацията на обединените нации. Ограничено бе пътуването им без мъжки шаперон. Забранено бе да посещават обществени пространства като паркове и фитнес зали.

Жените вече не могат да работят в повечето сектори. А миналия месец бяха затворени всички салони за красота в цялата страна. В тази индустрия бяха заети приблизително 60 000 жени. Ограниченията и икономическите трудности доведоха до нарастване на случаите на домашно насилие и принудителния брак на момичета.

След превземането на талибаните, САЩ и техните съюзници замразиха $ 7 милиарда от чуждестранните резерви на страната и да прекъсне международното финансиране. Този ход осакати икономиката, която вече е силно зависима от помощта. Милиони афганистанци са без работа, държавните служители остават без заплащане, а цената на храните и лекарствата нараства бързо.

Повече от 1,6 милиона афганистанци са избягали от страната от 2021 г. насам, според ООН. Дори тези бежанци са изправени пред несигурно бъдеще.  Много от тях все още са в очакване да бъдат приети в САЩ и други западни държави.