След скандала с плувците ни, Антъни Иванов заяви: Не стъпвам на лагер с националите, докато е този треньорски щаб

Антъни Иванов

Антъни Иванов

Ще се състезавам за България, но няма да стъпя на лагер на националния отбор, докато не се махне този треньорски щаб. Това заяви в първото си интервю след скандала с положителните допинг проби най-добрият ни плувец Антъни Иванов.

Преди седмица стана ясно, че има три положителни проби за веществото станозолол - на Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов. Иванов, който от години живее и учи в САЩ, веднага подкрепи момчетата в социалните мрежи, но реши да запази мълчание до днес, когато даде интервю за Би Ти Ви.

Първоначално от федерацията заявиха, че предполагат, че момчетата са взели веществото на своя глава. Контрата дойде от обвинените, които разказаха за практиките в националния тим. Баблаков, Николов и Панайотов са категорични - приемали са само дадените им от треньора Кристиян Минковски и лекаря Любомир Петров хапчета. А те са им били предоставяни в пластмасови чашки, без листовки или кутии.

„Заставам напълно зад момчетата, 100% не са знаели какво има в чашките, които им дават“, коментира Иванов и добави, че когато е получавал такива чашки по време на лагер с тима, се е прибирал в стаята си и ги е изхвърлял в кофата за боклук. „Не съм видял кутията и не знам какво слагат вътре. Да, тяхна вина е, че не проверяват, но пък вярват на хората, които им ги дават“, посочи той.

Той разкри, че след избухването на скандала е разпитал докторката на американския си тим за веществото станозолол: „Доста повече неща знаем сега като спортисти, защото четем повече и се интересуваме. Говорих с докторката на моя отбор в Щатите, която ни дава някакви неща за възстановяване. Тя ми каза, че това (б. ред. - станозолола) дори не помага за плуването, което още повече убива смисъла на използването му. Използва се да имаш сила извън водата, не помага на плуването. Те не са отишли там, за да вдигат щанги, това е работа на някой друг“, категоричен е атлетът, който с лекота спечели квота за олимпийските игри в Токио.