Служебният кабинет прати украински деца във фургоните в Елхово

Ден след като вътрешният министър Иван Демерджиев увери, че има 34 000 места в държавни бази за украинци, 35 новопристигнали бежанци - майки с 10 деца и едно бебе, както и четирима възрастни мъже, са изпратени във фургоните на временния център в Елхово. Припомняме, че този център е предназначен за временно задържане на нелегални мигранти, заловени по границите ни. Въпреки това България го ползва за настаняване, макар и временно, на хора, които са в страната ни съвсем легално, бягащи от войната.

Сред групата в Елхово има болни хора, затова областният управител на Ямбол Георги Чалъков каза, че ще бъде осигурено медицинско обслужване. А изхранването е поето от социалния патронаж на община Елхово.

Условията в центъра отговарят за временно пребиваване. Фургоните са оборудвани с легла, имат отопление, санитарни помещения с вода и канализация, твърди Чалъков. В този център хората ще пребивават за кратко, докато се осигурят места за тях в държавни бази.

Властите твърдят, че тези хора са пристигнали у нас в последните дни. Не е ясно какво пречи да се направи организация така, че хората да не бъдат допълнително стресирани от непрекъснато местене из страната.

Междувременно други репортажи показват плачевни условия и в държавните бази. "Спим облечени", разказа украинка, настанена в база в Приморско. Стопанинът на рецепцията каза, че имали обещание да получат климатици. В някои стаи се виждат такива, но хората твърдят, че са толкова стари, че не работят. В репортажа се видяха и счупени прозорци.