Спомени за руските хибридни атаки в деня на националния ни празник

Години наред Кремъл умело използва датата 3 март за манипулации и противопоставяне на българите

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Васил Данов, непрактикуващ православен християнин

"Братушки, къде ви е съвестта?”

Русия "приветства" България по случай националния й празник на 3 март 2016 г. с класическо активно мероприятие, изпълнено в синхрон с български сайтове и увенчано с намесата на Кремъл. 
Всичко се завъртя около "вината", вменена негласно от Москва на София, че руският президент Путин уж не бил поканен на тържествата около паметника на връх Св. Никола по повод 138-та годишнина от Освобождението на България от османско владичество.
Ето как протече сценарият: без да се позовават на какъвто и да било източник, български сайтове като Bulgarian times пишат, че България е поканила турския президент Реджеп Таийп Ердоган да участва в честванията по случай празника, но не и Путин, президент на страната-освободителка. 
Независимо от съмнителната репутация на въпросните сайтове и факта, че написаното не е потвърдено от когото и да било, големите руски медии като "Правда”, "Московский комсомолец”, "Израил 24”, "Комсомолская правда” незабавно яхват "новината". Провокационната „Комсомолка” изразява възмущението си още в заглавието: "Братушки, къде ви е съвестта?”.

Така се стига до официален коментар на Кремъл. В четвъртък, 3 март 2016 г., докато в България текат тържествата по случай националния празник, говорителят на Путин Дмитрий Песков заявява пред журналисти, че в Кремъл не са получавали покана от България до руския президент Вл. Путин за честване на освобождението от османско иго.
"Не, досега в Кремъл не сме получавали каквато и да е покана на името на Владимир Владимирович Путин", заявява пред журналисти Песков и предполага, че поканата може би ще пристигне по канала на Външното министерство или може би изобщо не е била изпращана.
В отговор на въпрос как Кремъл се отнася към отсъствието на подобна покана, Песков заявява: "Това е суверенно решение на суверенна България. Отнасяме се абсолютно нормално и с уважение."
Песков не спира дотук, а продължава с назидателен политически коментар: "Разбира се, искаме нашите български партньори действително да бъдат свободни от каквото и да било иго и да бъдат суверенни в своите действия и решения, които по никакъв начин да не навредят на интересите на страната."

След като има официално изявление от Кремъл, медии и политици търсят реакция от българското Министерство на външните работи. Ръководители на чужди държави не са канени на официалните събития по случай честването на 3 март, заяви говорителят на МВнР Бетина Жотева и уточни, че в тях участват ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в София. Жотева допълни, че всички слухове за покана, отправена към президента на Република Турция, са груба манипулация и не отговарят на действителността. 
Ала руската държавна агенция ТАСС вече е пуснала минимум три новини по темата с непоканването на Путин в България. Във всички материали е отбелязано, че говорителят на Кремъл коментира появили се по-рано информации за отправена покана към Ердоган.
Както е известно, всяка уважаваща себе си медия (да не говорим за официална като ТАСС), а още повече държавното ръководство на всяка сериозна държава, прави разлика между истински новини, тиражирани от надеждни медии и фалшивите „патици“ на жълтите сайтове, които бълват евтини сензации и зле скалъпени лъжи.
Поради тази причина няма как да е станала "грешка" и ТАСС или Кремъл да са били подведени. От което следва, че цялата манипулация е била поръчана от Кремъл, за да бъде подадена удобна топка на Песков, който от своя страна да напомни на "братушките", че сега са под друго "иго".

"Неомакартизъм"

В подобен тон тогава прозвучаха и коментарите на Леонид Абрамов от руското МВнР, който в характерен стил разграничи българския народ от политиците му. „Опитите на някои политици да скарат Русия и България са обречени на провал“, заяви Абрамов след молебена в памет на загиналите войници от Руската империя в Руско-турската война от 1877-1878 г.
"Ние помним, че в онези времена победата се ражда не само в кървави схватки, но в политически баталии. А от българска страна и тогава е имало дейци, които активно са съдействали на османската администрация, но те загубиха", коментира Абрамов.
"И няма съмнения, че и сега са обречени на провал постоянно предприеманите опити на отделни конюнктурно настроени политици да пресекат нишката на историческата ни дружба", патетично реди Абрамов и допълва, че "и тогава, и сега такива политици вредят преди всичко на интересите на българския народ."
Седмица по-рано външното министерство на Русия определи като "нелеп и абсурден орган“ създадената парламентарна комисия, която целеше да разследва има ли намеса на Русия и Турция във вътрешните ни работи. Според Москва, това било израз на неблагодарност, цинизъм и "неомакартизъм" от страна на България, която трябвало да е вечно признателна на Русия за освобождението си. 
В отговор Българското външно министерство заяви, че България е парламентарна демокрация, в която Народното събрание взима суверенни решения, основани върху неговите правомощия и мотивирани от националните интереси на страната.

Непостижимият Гундяев

През март 2018 г. Путин не дойде за честванията на 140-годишнина от Освобождението, но изпрати руския патриарх Кирил като високотоксично хибридно оръжие. 
Старателно подготвеното посещение на руския патриарх продължи цели три дни, от които всеки бе зареден със скандал. През първото денонощие служители на МВР обикаляха къщите на неосъждани български граждани и „профилактично“ ги принуждаваха да подписват предупредителни протоколи, защото въпросните лица се били заканвали в социалните мрежи да изразят негативно отношение спрямо височайшия руски религиозен водач. На такъв тормоз бе подложено семейството на члена на Атлантическия съвет на България Теодор Спасов.

На следващия ден на историческия връх Св. Никола милиционери с български униформи не допускаха „грагяни“, които развяваха други знамена освен руски и български. Съвсем случайно по време на тържествата забелязах да се веят байраци на путинските „нощни вълци“ и на сепаратистките „републики“ от Донецк и Луганск.
На третия ден патриарх Кирил се срещна с президента Румен Радев и му се накара като по учебник. С категоричен тон др. Гундяев осъди „неправилните“ исторически интерпретации на събитията, свързани с освобождението на България. Конското евангелие, прочетено на сащисания Радев, веднага бе качено на видеорепортаж, публикуван от Руската православна църква на 4 март 2018 г. Във видеозаписа няма или е била изтрита реакцията на българския държавен глава.
"Още веднъж и много ясно искам да ви кажа, че България я освободи Русия. Нито Полша, нито Литва, нито други страни. Русия! Искам откровено да заявя, че ми бе трудно да слушам всички тези приказки за участието на други страни в българското освобождение. Нито полският Сейм, нито литовският Сейм са вземали решение за започване на война с Османска Турция. Много се надявам, че медиите ни чуват и ще предадат някои разочарования на патриарха, който чу неправилна историческа интерпретация на събитията, свързани с освобождението на България", заяви Гундяев-Кирил.

"Ние сме за историческата истина, г-н президент. Ние тази историческа истина сме я извоювали с кръвта си. И няма никакви исторически или прагматични причини тази историческа истина днес да се премълчава или да се интерпретира лъжливо". "Казвам ви го открито. Ще го кажа, разбира се, открито на всеослушание", каканижеше Негово Светейшество. 
От президентството се опитаха да укрият гневната реакция на руския духовник. "Руските медии излъчват упреците на Негово Светейшество Кирил, но побързаха да се оттеглят преди отговора на президента", оправдаваха се от "Дондуков" 2. Според тях, президентът бил казал, че “така, както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата народност”.  
Президентът Радев бил казал още, че е впечатлен от тезата за “силата на мълчанието” в писанията на патриарх Кирил. Тогава поп-полковник Гундяев спрял с упреците и заявил: “Добре, нека да прелистим тази страница”.
На тръгване от София патриарх Кирил отново сподели пред журналисти, че е разочарован, защото ролята на Русия в освобождението на България се размива.
"Има много положителни неща, които видях по време на посещението ми в България, но има и неща, които ме огорчават. Много ме огорчи в официалната реторика на представители на държавата, че наравно с Русия почти същата роля са изиграли Полша, Литва и Финландия", заяви преди отпътуването си московският и всерусийски патриарх.

iliana_yotova.jpg

Ответните слова на Радев бяха публикувани чак след седмица, но в замяна на това вицето др. Илияна Йотова още на летището при посрещането на духовника се пльосна на колене пред руския патриарх и му целуна ръката с такавя страст, с каквато не е стискала Христовата десница дори каещата се Магдалена.
След като висшите държавни институции се правеха на неангажирани, вицепремиерът Валери Симеонов каза две-три мъжки приказки: „Второразрядно съветско ченге да ми казва какво е вярно и какво не - няма да стане". Радев се скри зад първия арпаджик и срещу Валери Симеонов гръмна тежката артилерия на русофилската преса и на левичарската политическа сган. БСП не видя нищо обидно в словата на поп-полковника с расо, но се възмУти от българския вицепремиер, официално осъди позицията му и поиска правителството да се разграничи от него.

Повечето от тогавашните „обединени“ и обеднени казионни патриоти се обидиха на г-н Симеонов, а Волен Сидеров публично призова коалиционния си партньор да се извини. (“Извини се бе! Извини се!“)
Малко преди скандалът да утихне, от кумова срама ГЕРБ поиска стенограмата от срещата да бъде разсекретена. Стенограма обаче нямалооо…

От дистанцията на годините близките и почти забравени спомени изглеждат още по-мили и още по-поророчески.