Сушата в Испания доведе до рекордно високи цени на зехтина

Испания е основен производител и износител на зехтин

Цените на зехтина достигнаха рекордни нива вследствие на продължителната суша в най-големия производител - Испания. Очакванията са повишените цени да се задържат известно време.

Според данни на Международния валутен фонд световните цени на зехтина са достигнали 5989,8 долара за метричен тон, отбелязвайки 26-годишен максимум.

Неблагоприятното време в Испания, по-специално продължителното сухо време, е основната причина за скока на цените.

Проблемите, които допринасят цените да достигнат почти исторически върхове, са до голяма степен лошото време и сушата в голяма част от Средиземноморието, но най-важното е случващото се в Испания, която е основен производител и износител на зехтин, коментират анализатори.

Последната реколта от маслини, събрана между октомври и февруари, е дала с 50 на сто по-малък добив от обичайния, затягайки световното предлагане и тласкайки цените нагоре. Маслиновите дървета растат в топъл и сух климат, а оптималната за тях температура варира от 15-16 до 26-27 градуса.

Испания претърпя период на "много сухо" време през март, с едва 36 на сто от средните месечни валежи, според Министерството на екологичния преход на страната. В страната имаше 36 поредни месеца с валежи под средното ниво. Ако времето не се подобри, предстоящата реколта може да даде още по-лош добив.

Търсенето на зехтин е силно през последните години - цените се покачват от 2020 г., защото потребителите ядат и готвят у дома по-често по време на и след пандемията от ковид. Освен това, недостигът на слънчогледово олио след нахлуването на Русия в Украйна също тласна цените нагоре.

Оказва се, че потребителите вече са започнали значително да намаляват консумацията на зехтин. Първо, като са по-пестеливи в употребата му и второ, като преминават към растителни масла или масла от семена или различни смеси от масла. Въпреки това тенденцията е, че основното търсене на зехтин като здравословен и естествен продукт почти със сигурност ще се запази.