Тома Биков: Имаме срив в чуждестранните инвестиции, тепърва ще берем плодовете на предишния кабинет

Правосъдната реформа трябва да се направи с консенсус и съгласие, а не с аматьорски предложения

Тома Биков

Тома Биков

„Предишното редовно правителство не се справи с каквато и да е криза и сегашната инфлация е резултат от това. Не мисля, че е голямо постижение да се вдигне цената на промишления ток двойно. Тепърва ще берем плодовете на кабинета „Петков“, защото винаги трябват поне 6-7 месеца, за да рефлектират“. Това заяви кандидатът за депутат Тома Биков пред Нова ТВ.

„Проблемът е, че се увеличава драстично вносът, което води до други проблеми. Благодарение на нас, благодарение на това, че ние актуализирахме бюджета и бламирахме Асен Василев, днес бизнесът не плаща за ток 1000 лв. киловат час. Ние имаме срив в чуждестранните инвестиции. Имахме едно абсолютно неадекватно управление, което се самосвали. В сегашния бюджет бяха заложени 8 млрд. лв. капиталови разходи, които по неясни причини бяха блокирани. Планът за възстановяване и устойчивост също продължава да е блокиран. Не влизат свежи пари. Всичко това можем да го направим за месец-два. Приоритетът на предишното правителство беше да сложи Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ. Предишната коалиция започна да пише програма, когато подаде оставка“, каза още Биков.

„Дебатът за т.нар. съдебната реформа се изтърка във вида, в който го виждаме през последните години. Ние говорим в нашата програма за правосъдна реформа. Реформата не може да започва и да приключва само с един човек – Иван Гешев. Ако не се прави правосъдна реформа със съгласие и консенсус, ще продължим да се въртим в един кръг. Реформата не трябва да противоречи на конституцията и да е аматьорска, да се предлага съдия да контролира прокурор, което беше отхвърлено. Нямам предвид консенсус между ГЕРБ и ПП, а да вземат участие хора от академичната общност, прокурори и съдии. От ПП искат да използват Бойко Рашков като бухалка. Дори не знам какво прави в листите им“, коментира бившият депутат от ГЕРБ-СДС.

„Войната няма да бъде нито кратка, нито лесно решима. Очевидно се върви към затъване в конфликта. България няма как да остане настрани, защото подобни конфликти отключват други. Имаме достатъчно подобни точки на Балканите. Ние трябва да защитаваме международния ред. Имаме нужда от от проевропейско правителство, с което да бъде възстановен европейският консенсус. БСП беше спирачка страната ни да има позиция за войната“, заяви Тома Биков.