Три вкусни рецепти с агнешко за Великден

Великден е най-голямото и най-светлото събитие в човешката история.  Имаме  не просто обещанието за вечен живот, но и най-великата надежда на човечеството - че не само смъртта е нещо временно, но и че ще отидем при Бога.

За един вярващ християнин най-важното на Възкресение e голямата надежда. В традицията на предците на Великден тя е събирала семействата, родовете, за да преживеят заедно чудото на Възкресението. И по този повод нареждали богата трапеза, на която освен задължителният обреден хляб и вино, присъствали и разнообразни обредни храни.

Предлагаме ви три  вкусни рецепти с агнешко месо:

Традиционно печено агне

Необходими продукти:

1 малко агне, агнешки бут

1 пакетче масло

2 - 3 скилидки чесън

1 връзка зелен чесън

бял пипер (по желание)

сол (на вкус)

девесил - няколко стръка (по желание)

Начин на приготвяне:

Добре почистете агнето, като по желание може да го транжирате или да го оставите цяло. Хубаво го посолете и оставете да престои така около 12 часа.

Смесете разтопеното масло с пресованите скилидки чесън и бял пипер, след което намажете обилно отвсякъде агнешкото месо. Оставете да се маринова за 1-2 часа и го подредете в по-дълбока тава, в която сте кръстосали лозови клонки така, че да стане като повдигната решетка.

Покрийте със стръкчета девесил. Долейте вода до средата на месото и сложете фолио. Пъхнете да се пече за около 2 часа и половина.

Готово гергьовденско агне може да поднесете със прясна зелена салата, украсена с резени твърдо сварени яйца, и стръкчета пресен чесън.

По желание може да приготвите и гарнитура от малки пресни картофчета, задушени с малко мазнина и сол.

Поднесете ястието с чаша червено или бяло вино, които ще направят насладата от хапването още по-голяма.

Ако посрещате празника в тесен семеен кръг

Агнешки котлети с бейби картофки

Необходими продукти: 

1 кг. агнешки котлети
1 кг. пресни бейби картофки
2-3 глави стар лук
1 връзка пресен лук
Олио
Сол
Пресен или сушен джоджен

Начин на приготвяне: 

Осолете предварително нарязаните агнешки котлети и ги оставете да престоят за 2 часа.

Нарежете стария лук на ситно и го сложете в подходящ съд за готвене (за препоръчване е дълбок тиган с капак, в който може да запичате ястия и във фурната), наредете върху лука котлетите едно до друго, добавете ½ чаена чаша вода и малко олио. Оставете месото да къкри на слаб огън за около 90-100 минути. 

Когато агнешките котлети вече са сготвени, извадете ги в подходяща чиния и в бульона прибавете измитите бейби картофки и нарязания на ситно пресен зелен лук, които трябва също да се сготвят. Когато картофките са готови, върху тя наредете агнешките котлети, поръсете с джоджена и ги запечете на силна фурна за около 10-15 минути. 

Поднесете ястието в плоски големи чинии. Прекрасна гарнитура към агнешките котлети е зелената салата (маруля, репички, пресен лук и чесън, магданоз). Стръкче пресен чесън също много подхожда на ястието (ако обичате да похапвате). 

Чаша изстудено вино (бяло или червено – по ваш избор) подсилва аромата и вкуса на агнешките котлети с бейби картофки.

agne_kotlet-1.jpg

За тези, които обичат гурме

Агнешки пеперудки

Необходими продукти:

- агнешки котлети, отрязани като пеперуда;
- сол
- олио или зехтин за готвене
- стрък розмарин или магданоз

Начин на приготвяне:
Най-важно е да помолите вашият месар да ви отреже и двата котлета около гръбнака без да ги разделя. Така те приличат на пеперуда.

Осолете агнешките котлети и ги оставете да почиват за около 2 часа. След това в намаслен тиган с висок венец подредете котлетите, като ги оставяте да се готвят от двете страни за по около 5-6 минути на средно силен котлон.

Когато добият златист загар, ги извадете от тигана и подредете върху лист от маруля. Украсете със стръкче розмарин или ситно нарязан магданоз.

agneshki_peperudki.jpg

Поднесете ястието върху лист от маруля. За да бъде насладата истинска, сервирайте пеперудите със свежа зелена салата и чаша охладено бяло или червено вино (по ваш вкус).