Учени: Омикрон-хремата е опасна за мозъка

Хремата е често срещан симптом при инфекция с щама Oмикрон. Владимир Зайцев, кандидат на медицинските науки и лекар по УНГ болести в Москва, обясни защо Омикрон-хремата не е толкова безобидна, колкото изглежда.

Възпалението на носната лигавица, причинено от Oмикрон, продължава по-дълго от обикновената хрема, отбелязва той. Лекарят смята, че много хора не се отнасят достатъчно сериозно към това заболяване. В същото време хремата пречи на насищането на мозъка с кислород, тъй като дишането през носа е от първостепенно значение за него. "Носовото дишане вентилира мозъка ни със 70%. Ако носовото дишане е приглушено или изобщо липсва, мозъкът е много по-слабо снабден с кислород", обяснява Зайцев.

Според него продължителната хрема може да доведе до неприятни последици.

"Отначало тя ще даде някои отзвуци, а след това може да се превърне в проблем, когато чувствате главата си като "чугунена" поради хипоксия или постоянно страдате от главоболие", предупреди лекарят.

Той съветва да се потърси лекарска помощ, ако пълното дишане през носа не може да се възстанови в рамките на седем дни.

"Ако човек види, че хремата изчезва от само себе си и дишането се нормализира, това е добре. Ако след една седмица симптомите се засилят и не изчезват, това е стопроцентова причина да отидете на лекар", казва Зайцев.

Ако хремата се съпътства и от други симптоми, показващи инфекция с щам Oмикрон, трябва да извикате лекар в дома си.

"Ако човекът също така чувства слабост, треска и главоболие, това са истинските признаци на Oмикрон. Тогава няма нужда да ходите при лекар в поликлиниката, защото може да заразите всички там. Трябва да се обадите за домашно лечение", съветва Зайцев.