Учени от Станфорд: Познатата ни цивилизация може да изчезне до няколко десетилетия

Това е неизбежно, ако не се справим с управлението на природните ресурси

Университетът "Станфорд"

Университетът "Станфорд"

Хората, които се наслаждават на съвременния начин на живот, може би не трябва да свикват с него, предупреждават учени от университета в Станфорд. Според аналза им, публикуван в научното издание Futurism, цивилизацията, каквато я познаваме, може да приключи до няколко десетилетия, ако човечеството не се справи с управлението на природните ресурси.

Биологът Тони Барноски посочва, че според данните от фосилните записи, сега масовите измирания на видове са около 100 пъти по-мащабни, отколкото през който и да е друг период от историята на Земята. Тези измирания не само намаляват количеството на храната в нашата екосистема, но и предизвикват други сривове във веригата на живота, които могат да ускорят гибелта на цивилизацията, като сложат край на процесите, които приемаме за даденост. Масови измирания са се случвали назад в историята, но не с такава скорост, както днес.

Земята има изключителни способности да се възстановява след масови измирания, но сега е подложена на безпрецедентно въздействие от страна на цивилизацията.  Не е известно как краят на толкова много видове ще се отрази на живота на човечеството - ресурсите, които приемаме за даденост, може да намалеят. Пример за това са катастрофалните резултати, до които би довело масовото намаляване на световната популация на пчелите.

Колегата на Барноски, Пол Ерлих, отдавна предупреждава за опасностите от свръхнаселеността, която също нарушава равновесието на екосистемата, дори без да се отчитат масовите измирания, които се случват в световен мащаб. Той твърди, че на планетата вече има повече хора, отколкото могат да поддържат ресурсите ѝ, което означава, че цивилизацията може да приключи просто защото няма достатъчно храна, вода и подслон за всички. През 1968 г. Ерлих публикува книга, озаглавена "Population Bomb", в която предупреждава как свръхнаселението ще наруши баланса на деликатните системи, управляващи нашата планета.

И двамата биолози изтъкват устойчивостта на планетата към подобни събития, като уточняват, че Земята ще оцелее. Цивилизацията е тази, която е застрашена, и според тях тя ще приключи, защото ресурсите, необходими за поддържане на начина ни на живот, няма да се попълват по естествен път -  заради масовите измирания и промяната на местообитанията.
"Човечеството седи на клон, който ние усърдно режем", посочва Ерлих.
По думите му, хората може да се озоват във враждебна околна среда поради по-малкото дивеч, безплодието на почвата и суровите климатични условия, както и редица други последици.  /БГНЕС