Експерти: Украинската армия с контранастъпление в Харков, до края на май може да стигне руската граница

В резултат на контранастъпление, предприето преди два дни в района на Харков, украинската армия най-вероятно скоро ще се озове на границата с Русия до края на май. Това прогнозират военни експерти от Института по изследване на войната, предаде УВести

От там допълват, че под натиска на украинците отстъпващите руски части дори се е наложило да взривят няколко моста след себе си, за да оцелеят. Експертите твърдят, че това украинско настъпление е многообещаващо и създава възможности за следващи подобни операции в североизточната част на Харковска област. Освен това, успешното възпиране на руската армия в района на Барвинков не позволява на руснаците да се придвижат на югоизток, в посока Славянск.

Според украинския военен експерт Олег Жданов, в момента украинската армия контролира ситуацията на фронта в района на Изюм и на донбаско направление. В края на май вероятно на фронта вече ще има и тежко западно въоръжение и повече муниции. Експерти смятат, че в момента украинските войници и офицери овладяват тази техника. Към днешна дата има 25 100 убити руски военни и 75 300 ранени.