Украинският посланик се среща с българските власти, иска да забранят руските кораби, идващи от Крим, да плават в наши води

Преди да имаме независима църква в Украйна, ни караха да правим молебени за Путин

Виталий Москаленко

Виталий Москаленко

„Украйна изпраща призив към България да не приема руския кораб „БЕСТ 1“ в Бургас, защото в противен случай означава, че не подкрепя санкциите срещу Русия като член на Европейския съюз. Утре ще имам няколко срещи в МВнР и в парламента, за да коментираме ситуацията. Ще настояваме руските кораби, които идват от Крим, да не бъде допускани в български води. Това не е първият случай на провокации от страна на Кремъл. Подобни действия не само, че не спират, а се и увеличават. Аз имам задача да предоставя информация на МВнР и след това ще информирам и медиите какво е станало. Ние сме заинтересовани всичко това да придобие публичност“.

Това заяви в предаването „Свободна зона“ по ТВ Европа украинският посланик у нас Виталий Москаленко. Както Faktor.bg първи писа, корабът “БЕСТ-1” с въглища от руското пристанище Ростов на Дон е потеглил към Бургас. Плавателният съд навлезе в окупирания Крим в нарушение на държавната граница на Украйна. (Виж целия материал тук)

„Началото на агресията на Русия срещу Украйна започва от църквата. В украинските православни църкви се правеха молебени за здравето на Путин. Самият той обаче с агресията си ускори автокефалията на нашата църква“, каза още Москаленко.

„Украйна е толерантна държава. Самостоятелната ни църква не означава, че ние ще ограничаваме руската. Тя трябва да бъде наричана „Руска православна църква в Украйна“. Няма да се рушат сгради и да се гонят хора. Всеки има право да избира къде да се моли. Руснаците говорят, че ние готвим провокация. Напротив, нашите кораби се напад и взимат военнопленници. Руската федерация действа по абсурден начин. Защо нашите моряци са атакувани в неутрални води? Нашите моряци са могли да отговорят с огън, но не са го направили. В кой период Русия не е мачкала съседните си народи?“, коментира Виталий Москаленко.