Паника в Кремъл - руснаци провеждат спецоперация в Белгородска област, а властта твърди - това са украински диверсанти

Руските власти съобщиха за украинска диверсионна група в Белгородска област. В момента руски войници и разузнавачи се опитват да "елиминират" украинска "диверсионна" група, която е пресякла руската граница, заявиха официални лица, цитирани от руските държавни медии, съобщава БГНЕС.

"Диверсионно-разузнавателна група на украинските въоръжени сили" е преминала в руската Белгородска област, заяви губернаторът Вячеслав Гладков, като добави, че войските и службата за сигурност ФСБ "предприемат необходимите мерки за ликвидиране на врага".

По информация на украинското разузнаване обаче, на територията на Белгородска област се провежда операция от представители на легиона „Свобода на Русия" и „Руския доброволчески корпус“. Целта е да се създаде „зона на безопасност" за защита на цивилните украинци.

Според канала Baza Telegram планът "Еделвайс" е въведен в Министерството на вътрешните работи на Белгородска област. Обявено е общо събиране на служителите във всички полицейски управления в областта.

Легионът „Свобода на Русия“ обяви преминаването на планината Подол: „Легионът започна да щурмува Белгородска област. Русия ще бъде свободна!"

Андрий Юсов, представител на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, казва, че операцията се провежда изключително от руски граждани, съобщава Suspilna.

„Да, днес руският доброволчески корпус и легионът „Свобода на Русия“, състоящ се от граждани на Руската федерация, започнаха операция за освобождаване на тези територии на Белгородска област от така наречения режим на Путин и изтласкване на врага, за да се създаде определена зона за сигурност и защита на украинското цивилно население", посочи Юсов.

Той добави, че в момента разузнавателният отдел няма да коментира директно какви са конкретните планове за тази операция, но „задачата и резултатът трябва да бъде повишаване на сигурността и защитата на украинското цивилно население от терористични атаки и обстрел от терористични групи“. 

От думите му става ясно, че наратива за "украинска диверсия" е дезинформация, която Кремъл умело използва за да дискредитира Украйна и оправдание за мръсната война, които водят в една независима и суверенна държава. Това се доказва и от изявленията на говорителя на Владимир Путин - Дмитрий Песков: "Работи се усилено по изтласкването на украинските диверсанти от руска територия и унищожаването им, има достатъчно сили и средства на място“, изтъква гласът на Кремъл.

По думите му руският президент вече е запознат с обстановката и вече е дал разпореждане. А Песков още обяснява: "Прекрасно разбираме целта на подобен саботаж – да отклоним вниманието от Бахмутското направление, да минимизираме политическия ефект от загубата на Артемовск от украинска страна“.

Превод: Faktor.bg